Vuković: Tijanin uspjeh je podvig za crnogorski sport uopšte

Šahovski se svijet proteklih dana pomirio sa činjenicom da se u Aziji igra najbolji šah. Superiorne Indijke osvojile su 15 medalja na prvenstvu za mlade, ali samo jedna Evropljanka, Crnogorka, Nikšićanka, Tijana Blagojević, očitala im je lekciju iz šaha.

Doći do bronze pobjedama protiv Indijki koje su osvojile prva dva mjesta detalj je koji nije promakao stručnoj šahovskoj javnosti. Ali, nije to slučajno. Iza nje je naporan rad sa ocem Dragišom, velemajstorom. Tu su želja, hraborst i talenat koji je, kako reče danas prvi čovjek opštine Nikšić, Veselin Grbović, može vinuti u vrhove ženskog svjetskog šaha.

Rekao sam nedavno da je Tijana dragulj koji se rađa jednom u stotinu godina. Ona zaista impresionira svojim rezultatima. Talenat joj očigledno ne nedostaje jer potiče iz šahovske porodice, a ne smunjam da će i dalje postizati sjajne uspjehe“ , kazao je Grbović  podsjećajući da je već narednih dana očekuju i reprezentativne obaveze na Evropskom ekipnom prvenstvu u Rejkjaviku gdje će ukrstiti figure sa njaboljim šahistkinjama u seniorskoj konkurenciji.

Zahvaljujući na ukazanoj časti, a kako je istakala posebno na konstanoj podršci koju ima od porodice, kluba, saveza i opštine, Tijana se podsjetila turnira u Halkidikiju i trenutaka kada je morala da bude najbolja kada je bilo najteže.

Nakon poraza od Parpieve iz Uzbekistana bilo mi je veoma teško, jer više nijesam imala šanse da se borim za prvo mjesto, ali sam izdržala i dala sve od sebe da uzmem medalju. Pobijedila sam poslednje dvije partije. U poslednjem kolu crnim figurama pobijedila sam prvakinju. Ove medalje su moj podstrek za dalj rad i napredak. Očekujem i da u Rejkjaviku dobijem završnu normu za titulu velemajstora“, kazala je Tijana.

O njenom uspjehu priča se danima. Sa razogom ističu u šahovskom savezu, jer nije to samo uspjeh crnogorskog šaha.

“To je podvig crnogorskog sporta i mi ćemo Tijanu predložiti za sportistu godine. Te su medalje zlatnog sjaja, a onanije rekla sve što ima da kažem jer je tek na početku.  Ona ima tu snagu i hrabrost , ima sve odlike pravog sportiste, ima karakter.  Ona zna i poslije poraza da se podigne i da nastavi kao da se ništa nije desilo. Sve je to pokazala sa svojih 18 godina“, kazala je Predsjednica šahovskog saveza, Angelina Vuković i zahvalila opštini Nikšić  na izuzetnoj podršci u teškoj finansijskoj situaciji što je pomoglo i da se za kratak period ostavre mnogi uspjesi.

Puno uspjeha u daljem radu Tijani su poželji i iz njenog matičnog kluba Nikšić, a predsjednik, Blagoje Cerović, najavio je uskoro novo okupljanje kada Tijana i zvanično dobije zvanje velemajstora.

Sa prijema Tijane Blagojevic kod gradonacelnika Niksica Veselina Grbovica 01 Sa prijema Tijane Blagojevic kod gradonacelnika Niksica Veselina Grbovica 02 Tijana Blagojevic Zajednicki snimak sa Tijanom Blagojevic

Preneseno sa Onogošt Nikšić online