SVEČANO OTVORENO EVROPSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO

 

U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore i  Evropske šahovske Unije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta Crne Gore  u Mediteranskom sportskom centru u Budvi  11.juna otvoreno  je Evropsko školsko  prvenstvo koje će trajati do 20.juna.

Na prvenstvu je uzelo učešće preko tri stotine pedeset najtalentovanijih mladih šahista Starog kontinenta iz 26 nacionalnih šahovskih federacija sa prostora Evrope  to iz :Albanije,  Austrije,  Azerbejdzana, Belgije,  Bjelorusije, Bosne i Hercegovine,  Bugarske, Engleske, Estonije, Hrvatske,  Izraela, Madjarske, Makedonije, Moldavije,  Norveške,  Poljske, Slovenije,   Srbije, Turske,Španije,  Kosova,  Ukrajine, Rusije, Gruzije, Švedske i domaćina Crne Gore .

Pozdravljajući učesnike i brojne goste Radojica Grba, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, rekao je da organizacija  ove manifestacije puno znači  ne  samo za afirmaciju šaha kao drevne igre nego i  mnogo za samu državu Crnu Goru.

-Šahovska igra je svestrana, ali i veoma moćno i efikasno sredstvo u borbi protiv poroka savremenog doba. Upravo u tome je veličina, draž i značaj šaha, naročito kada se zavoli od malena, istakao je Grba, dodajući da je upravo u tome veća i značajnija njihova odgovornost, jer žele da obezbijede optimalne uslove za takmičenje najtalentovanijim  šahistima Evrope kojima će ne samo kroz igru, već i druženje,Budva kao crnogorska metropola turizma, ostati u trajnom i lijepom sjećanju, čime će Crna Gora  još jednom pokazati svoje tradicionalno gostoprimstvo.

On je  potom Ahmetu Altunu, koordinatoru turske agencije za saradnju i koordinaciju za Crnu Goru uručio zahvalnicu ispred Šahovskog saveza Crne Gore za pomoć i donaciju koja se sastojala od digitalnih šahovskih tabli i šahovskih satova, čime su, kako je rekao, pokazali  i senzibilitet prema šahu kao drevnoj igri, dok je Altun zahvaljujući se na dodjeli priznanja rekao  da su donaciju namijenili prije svega najmlađim šahistima  što im je predstavljalo zadovoljstvo, jer na taj način  podstiču  razvoj šahovske igre u Crnoj Gori.

Takmičare je pozdravio i Zurab Azmaji Parašvili , predsjednik Evropske šahovske unije koji im je poželio uspjeh i sreću na prvenstvu, ali i sticanje novih prijateljstva i druženja, a prvenstvo je proglasio  otvorenim  prof.dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore koji je kazao „da je ovo jedan od brojnih šahovskih događaja koji su organizovani u našoj zemlji čime Crne Gora pokazuje iz dana u dan da će ovakvih i sličnih manifestacija biti sve više i u ostalim djelovima Crne Gore“.

-Organizacijom ove sportske manifestacije Crna Gora se ponovo vraća na veliku šahovsku scenu kao organizator velikih takmičenja, jer se znalo da smo to bili i ranije i u vrijeme velike Jugoslavije , rekao je Darmanović i izrazio nadu da će Šahovski savez CG uz pomoć Ministarstva sporta naći načina da nastavi sa organizovanjem velikih takmičenja, a i ovo u Budvi, sigurno će iznjedriti nove šampione koji će kada postanu veliki igrači sjećati se uvijek gdje su napravili svoje prve velike šahovske korake.

Po završetku školskog prvenstva, Šahovski savez, takođe u Budvi, biće organizator evropskog prvenstva u ubrzanom i  brzopoteznom šahu koje će trajati do 23.juna.

U muzičkom programu svečano otvaranje su uveličale  članice Plesnog studia  „Modest“ iz Tivta.

Foto galeriju sa otvaranja možete pogledati na ovom linku