Šariću titula prvaka Mediterana, Drašković najbolji naš predstavnik

Hrvatski velemajstor i nekadašnji prvak Evrope, Ivan Šarić, pobjednik je 11. prvenstva Mediterana koje je danas završeno u Petrovcu.

Šarić je u poslednjem kolu savladao Nikolu Nikolovskog, predstavnika Sjeverne Makedonije, nakon što je uspio da iskoristi nepreciznosti protivnika u završnici.

Konačan poredak nije bio poznat do poslednjeg poteza. Partija na prvom stolu, između vodećeg uoči poslednjeg kola, turskog velemajstora Sanala Vahapa i predstavnika Kosova, Nderima Saračija je trajala šest sati. Nakon preokreta, u remi završnici, Sanal je pogriješio, Sarači je to iskoristio i pobjedom, došao do drugog mjesta, ali i velemajstorske norme. Sanal je uprkos porazu uspio da osvoji bronzanu medalju.

Slabije dodatne kriterijume od Sanala su imali predstavnici Hrvatske, velemajstor Robert Zelčić i mladi internacionalni majstor Leon Livaić.

Slijedi grupa igrača sa 6,5 poena, koju predvodi, na šestom mjestu, velemajstor Zdenko Kožul.

Sedmi je prvak Crne Gore, internacionalni majstor Luka Drašković, koji je dobrom igrom napravio sjajnu uvertiru za Svjetski kup.

Među nagrađenima je još jedan naš igrač, iskusni velemajstor Milan Draško, koji je osamnaesti.

U konkurenciji dama, prvo mjesto je pripalo Stavrouli Tsolkaidu koja je imala 6,5 poena, druga je Teodora Injac sa 5,5, treća predstavnica Španije, Elzagueri Floris Marija sa 5 poena.

Mediteransko prvenstvo i Evropski školski kup, koji su odigrani u Petrovcu predstavljaju snažan korak naprijed za crnogorski šah. Nagrade najboljima su uručili: Dana Rieznice Ozola, direktorka svjetske šahovske asocijacije FIDE, Zurab Azmaparšvili predsjednik Evropske šahovske unije, njen direktor Erald Derviši, predsjednik ŠSCG Jovan Milović i član Upravnog odbora ŠSCG Vanja Drašković.

FIDE – International Chess Federation
Uprava za sport i mlade
Opština Budva
Komercijalna Banka Podgorica
Hotelska grupa Budvanska Rivijera