Šahovski klub “Kotor” organizovao je priredbu “O šahu sa velemajstorom”

Šahovski klub “Kotor” organizovao je priredbu “O šahu sa velemajstorom”, koja je  omogućila  kotorskim ljubiteljima šaha druženje sa velemajstorom Milanom Draškom. U prvom dijelu programa u gradskoj kafani “Dojmi” Draško je  simultanku protiv 15 amatera riješio u svoju korist rezultatom 12,5 : 2,5, uz 10 pobjeda  i  5 remija. Neporaženi u duelu sa velemajstorom ostali su: Pajović Miodrag, Raičević Todor, Načić Rajko, Jablan Dušan i Pavlović Obrad.

U drugom dijelu programa publici je predstavljena knjiga Milana Draška “Putujući sa figurama”. O knjizi su pored autora govorili novinar iz Tivta Dragan Popadić i organizator priredbe Antun Vih.
Priredbu su sponzorstvom podržali Turistička organizacija Kotora, kafe bar “Ombra” i AD “Autoboka” iz Kotora, dok je gradska kafana “Dojmi” ustupila prostor za igru.

O  knjizi  Milana Draška  „Putujući sa figurama“

    Šahovska igra dobrom poznavaocu otvara put u svijet čarolija. Svaka partija šaha posebna je avantura duha, a trajan boravak u „zemlji čuda“  dovoljan je da čovjekov život učini interesantnim.

    Smjeli istraživači u prošlosti otkrivali su i utirali puteve ka Novom svijetu. Na sličan način definisani su i šahovski meridijani, a jedan od pionira-istraživača, velemajstor iz Vršca Bora Kostić, prije više od sto godina obišao je planetu igrajući šahovske mečeve sa različitim, ponekad i neobičnim protivnicima (maharadžama, plemenskim poglavicama …). U njegovo doba šahovskih turnira bilo je premalo, danas ih ima mnogo (neko će reći – previše!). Nije stoga mali broj dobrih šahista koji su se opredijelili da slijede svog slavnog prethodnika i da, putujući sa turnira na turnir, upoznaju nove krajeve svijeta i stiču nova poznanstva i  prijateljstva u njima.

   Jedan od takvih je i naš gost, velemajstor Milan Draško. On nije u prvi plan stavio put ka šahovskom Olimpu, a to je mogao, s obzirom na snagu talenta, šahovsko znanje i takmičarske uspjehe, koje je počeo da niže još kao pionir u rodnoj Čapljini. Radoznalost i želja za otkrivanjem novih prostora, pejzaža, ljudi i običaja, opredijelili su njegov životni put, a šah se pokazao kao idealno sredstvo za ispunjenje snova.

  Pored šaha, ljubav i pažnju velemajstor poklanja umjetničkim sadržajima i pisanoj riječi, na čemu mu možemo biti zahvalni, jer smo dobili priliku da sa njim podijelimo radost i ushićenje ljepotom i dostojanstvom monumentalnog pariškog kvarta ili emocije izazvane mistikom prastarog gradića, uzdignutog na uskom prostoru kamenih stijena iznad Tirenskog mora. Čudesna putopisna knjiga otkriva nam još neke Milanove vrline – sposobnost zapažanja i spisateljsku  nadarenost.

   Velemajstor Milan Draško šahovsku karijeru počeo je još 70-tih godina prošlog vijeka, uspjesima na pionirskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije. Slijede 80-te godine, period njegove šahovske zrelosti i sticanja titule velemajstora. Već tada se opredjeljuje za putovanja i igranja na brojnim turnirima širom svijeta. Na nekima osvaja titulu pobjednika, a njegove žrtve postaju i igrači iz vrha svjetskog šaha. Uspješnu karijeru nastavlja i nakon raspada Jugoslavije. Dolaskom u Podgoricu pojačao je seniorsku reprezentaciju Crne Gore, čiji je danas selektor.

  Važno je naglasiti, da je svoj šahovski zenit Milan Draško ostvario u predkompjuterskoj eri, dakle u vremenima kada je šah još uvijek nosio epitete viteške igre. Uslovi za igru bili su mnogo humaniji nego danas. Tunirski raspored obavezno je sadržavao slobodne dane, što je ostavljalo dovoljno vremena za druženje, šetnje i upoznavanje prirodnih i kulturnih bogatstava.

  Implementacija kompjutera u šahovsku igru nesumnjivo je obogatila njen sadržaj, ali je s druge strane osiromašila život izvan šaha. Danas svaki malo ozbiljniji šahista dolazi na turnir naoružan vlastitim laptopom, povlači se u hotelsku sobu i priprema za svog slijedećeg protivnika, o kojem mu baza podataka nudi gomilu informacija.

   Usuđujem se prognozirati, kako će „putopisna“ knjiga turnirskog borca u skoroj budućnosti sadržati opis njegovih doživljaja sa surfovanja po internetu?!

 Velemajstor Milan Draško je, srećom, ostao pri starim navikama druženja i rekreativnih šetnji, smatrajući da je za uspjeh u šahovskoj borbi neophodno psihičko opuštanje i odvlačenje vlastitih misli od problema mentalne prirode. Takvim svojim stavovima utiče naročito na mlađe šahiste, koje danas kao trener i selektor prati na brojnim takmičenjima.

  Knjiga je značajna za popularizaciju šahovske igre. Njen stručni dio ispunjen je opširno komentarisanim partijama, koje mogu obogatiti znanje svakog šahiste.

  Veliki dio sadržaja knjige, s druge strane, interesantan je  ljubiteljima putovanja, kojima može poslužiti kao turistički vodič. Autor se čak potrudio da pribavi i mnoštvo podataka o znamenitim istorijskim ličnostima i umjetnicima, koji su svojim porijeklom ili boravkom povezani sa krajevima koje opisuje.

   Najveći prostor u knjizi posvećen je Parizu, u kojem velemajstor najviše boravi. Detaljni opisi pejzaža sa Sene, krstarenje znamenitim kvartovima što čuvaju duh starih vremena, studiozni prikazi spomenika koji oživljavaju prošlost, snalaženje u lavirintu umjetničkih galerija i muzeja … Sadržaj koji uzdiže knjigu na nivo brevijara grada Pariza!

    U nekim djelovima knjiga odiše jugo-nostalgijom. Sportski vremeplov vodi nas na poprišta uspjeha naših fudbalskih i košarkaških klubova i reprezentacija. Sjećanje obuhvata i značajne kulturne događaje, jugoslovensku pop i rok scenu …

   Knjiga „Putujući sa figurama“ šahistima će, prije svega onim mlađim, pomoći da izgrade pravilan pristup šahu. Ostale, koji ne pripadaju svijetu šaha, može navesti da drukčije nego do sada razmišljaju o ovoj čarobnoj igri.

 

Antun Vih