ŠAH U DOBA KORONE – OSTANI DOMA

Pandemija virusa korona paralisala je čitav sportski svijet pa samim tim i sva klasična šahovska zbivanja. Prva takmičenja koja su otkazana u našoj zemlji bili su polufinalni turniri za prvenstvo Crne Gore koji su trebali da počnu u Podgorici i Beranama na dan kada se saopštene mjere Nacionalnog kordinacionog tima. Šahovski savez Crne Gore je odmah zatim, kao i  svi ostali savezi, suspendovao do daljnjeg sva svoja takmičenja i aktivnosti.

Uskoro je na globalnoj sceni odložen ili  otkazan čitav niz  zvaničnih pojedinačnih  takmičenja kao što su individualna prvenstva Evrope za muškarce i žene, Školsko prvenstvo Evrope, Amatersko  prvenstvo Evrope  kao i niz tradicionalnih međunarodnih turnira.  Svjetska šahovska federacija FIDE je najavila da će konačnu odluku o održavanju  44. Šahovske olimpijade koje je trebala da se održi od 5. do 18. avgusta u Moskvi donijeti početkom maja.

Turnir kandidata koji se igrao u Rusiji u Jekatinburgu dugo je odolijevao virusu. Turnir čiji pobjednik bi trebao da se bori za titulu prvaka svijeta sa aktuelnim šampionom Magnusom Karlsenom prekinut je tek kada je najavljena obustava svih avionskih letova iz Rusije da bi se igrači i njihovi stručni timovi mogli vratiti kući. Odigrana je prva polovina turnira a kada će se nastaviti velika je nepoznanica. Na turniru je učestvovalo osam igrača a turnir je trebao da se  igra dvokružno po sistemu svak sa svakim. Posle prvog odigranog kruga i sedam partija na čelu tabele nalaze se Rus Ian Nepomniachtchi i Franuz Maxime Vachier – Lagrave sa 4,5 poena.

Međutim šahovski život ne miruje. Šah, igra koja je nastala prije dvije hiljade godina, svoj procvat doživjela je u eri interneta. Smatra se  da se svakodnevno preko internete odigra više desetina miliona partija.

Crnogorski šahisti su iskoristili blagodet interneta a istovremo dali svoj doprinos akciji ostani doma.

Šahovski savez Crne Gore je obezbjedio da naši najbolji mladi šahisti putem interneta rade sa trenerom velemajstorom Ivanom Ivaniševićem. Prvi dio predavanja se privodi kraju a novi krug predavanja će početi za desetak dana.

Slično su se organizovali i neki klubovi pa u sopstvenoj organizaciji imaju školu šaha preko interneta. ŠK 7.oktobar je lijep primjer kako je moguće organizovati nastavu preko interneta.

U trenucima krize i nemogućnosti da se šahovski turniri normalno odigravaju zbog korona virusa crnogorski šahisti su se samoorganizovali i napravili internet klub pod nazivom OSTANI DOMA. Ova inicijativa je potekla od mladih šahista a priključili su se praktično svi bez obzira na uzrast i snagu. Broj članova raste iz dana u dan i praktično nema mjesta u Crnoj Gori koje nije uključeno.

Turniri se odigravaju svakodnevno a organizuju se i turniri za najbolje u toku jedne nedjelje i mjeseca.

Pohvalno je što su skoro svi mladi i perspektivni igrači uključeni a tu su i reprezentativci kako sadašnji tako i budući.

Svako veče u 20:00 odigrava se centralni turnir, a u toku dana pravi se i više manjih turnira za zabavu.

Svi su dobrodošli a zainteresovani se mogu lako priključiti, sve što je potrebno je registrovati nalog na sajtu chees.com i zatražiti prijem u klub OSTANI DOMA na linku: https://www.chess.com/club/ostani-doma.