Prvenstvo OŠ “Bogdan Kotlica“- Boan za 2014/15. god.

U petak, dan uoči školskog raspusta 12.06.2015.g. OŠ“Bogdan Kotlica“ u Boanu, bila je otvorena šahovska kuća. U organizaciji Uprave škole i tehničku pomoć OŠK“Trebjesa“ održano je prvenstvo OŠ“Bogdan Kotlica“- Boan. Učestvovalo je 16 članova šahovske sekcije, od kojih je 7 već učestvovalo na prvenstvima koje organizuje šahovski savez Crne Gore. U okviru ove višečasovne manifestacije, odigrane su prijateljske partije šahovskih ljubitelja iz mjesta, a imali smo i značajnu posjetu djece i roditelja. Turnir je odigran u 7 kola, švajcarsko parovanje, u tempu 12 minuta po igraču. Sudije turnira su bili Đukanović Milinko i Mandić Branko fide licencirarane šahovske sudije, koji nijesu imali puno posla jer pioniri solidno poznaju pravila šahovske igre. Za nemogući potez oduzimana su dva minuta, a sa dva gubila se partija. Treba podsjetiti da je školska sekcija već tri godine druga u srednjoj regiji Crne Gore, iza državnih prvaka OŠ“Braća Labudović“ iz Nikšića, a Zekovići Leka i Miladin članovi pionirske ekipe OŠK“Trebjesa“, prošlogodišnjeg vice-šampiona Crne Gore, koji nažalost nijesu nastupili na ovom prvenstvu zbog obaveza u planini Sinjajevini.

Prvenstvo je otvorila direktorica škole Danijela Šobić i Brano Čurović članovi UO OŠK“Trebjesa“, koji su poželjeli dobru igru pionira i da škola i dalje bude prepoznatljiva po kvalitetnim vannastavnim aktivnostima.

Odsustvo apsolutnih favorita Leke i Miladina učenika IX razreda stvorilo je prostor za izjednačenu borbu za prvo mjesto, a pokazalo se da su oni koji su redovno posjećivali sekciju izbili u prvi plan bez obzira na uzrast. Učenici VIII, VII, VI, V razreda nijesu iskoristili ovu šansu, pa se izjednačena borba vodila između učenika IV razreda Dragana Čurovića i Jocović Vladimira četvrtog sa prvenstva Crne Gore u Petrovcu ove godine. Odlučio je međusobni duel, jer je Jocoviću pala zastavica. Takođe je “veliko iznenađenje“ treće mjesto Milana Čurovića učenika II razreda. Grdinić Gruban je remijem sa Draganom Čurovićem pokušao da se domogne medalje, ali je na kraju ipak bio samo sedmi.

Konačni plasman nakon sedam kola je bio:

 1. Čurović Dragan IV raz………………….6,5 poena
 2. Jocović Vladimir IV raz ………………….6
 3. Čurović Milan II raz …………………..5
 4. Jocović Suzana VIII raz ………………..4
 5. Bulatović Ognjen IV raz………………….4
 6. Jocović Luka II raz…………………..4
 7. Grdinić Gruban VII raz………………..3,5
 8. Čurović Sonja VI raz………………….3,5
 9. Bulatović Božidar VI raz…………………..3
 10. Čurović Ivan VI raz…………………..3
 11. Čurović Sanja VI raz………………….2,5
 12. Cerović Stojan III raz………………….1,5
 13. Čurović Milovan VIII raz…………………1,5
 14. Trebješanin Aleksandra III raz………………….1
 15. Bijelić Marija V raz……………………0
 16. Zeković Milosav VIIIraz…………………..0

Medalje, diplome i knjige trojici najboljih uručila je direktorica Danijela Šobić, a specijalne nagrade: najmlađi učesnik Jocović Luka i najbolja pionirka Jocović Suzana, uručio je član UO OŠK“Trebjesa“, dipl.ing Đukanović Milinko.

Primijetimo da je na ovom prvenstvu učestvovalo čak 6 djevojčica i da se u Uskočkom kraju rado igra šah među svim uzrastima.

Više podataka o aktivnosti OŠK”Trebjesa” možete naći na sajtu kluba: http://sahovskiklubtrebjesa.weebly.com/ ili prosto pretragom na Google.