PRVA CRNOGORSKA LIGA U ŠAHU ZA 2019 – ŠK 7.oktobar u vođstu

TABELA/STATISTIKA/PAROVI

27- 29. 09.     II  vikend  (4,5,6 kolo)  Multimedijalna sala  Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra

Ovog vikenda u Multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra u Podgorici odigrana su tri kola (4,5 i 6) Prve lige Crne Gore u šahu. Liga je izuzetno izjednačena i svi mečevi su bili veoma uzbudljivi i neizvjesni.

Četiri ekipe se bore za ulazak u Premijer ligu. Na čelu se izdojio 7.oktobar sa meč bodom više od Herceg Novog i Cetinja koje ima i meč više. Između ovih ekipa treba tražiti pobjednika mada  teoretske šanse za plasman ima i Mladost koja ima dva boda manje od lidera.

Neizvjesno je i na dnu. Uz Jedinstvo koje je odustalo traži se druga ekipa koja će se preseliti u niži rang. Najuzgroženiji su Brskovo i Dijagonale iako ni Gambit i Berane nijesu sigurni.

Sve vodeće ekipe imaju raspoložene pojedince koji nose ekipu. Izdvajamo najmlađe: Miletić (Mladost) je pobjedio sve svoje protivnike a Vučković (7.oktobar) je dozvolio samo jedan remi. Odličnu igru je pružio i Đoković (7.oktobar) sa 4 pobjede i jednim remijem.

Poslednji treći vikend, kada će se odigrati 7,8 i 9 kolo,  na program je od 29.11. do 01.12.219. godine u Mojkovcu. Tada ćemo saznati koja su  dva  nova člana Premijer lige ali i koja dva kluba se vraćaju u Drugu ligu.

02.09.2019.

Herceg Novi 1949 poveo trku

Ovog vikenda odigrana su prva tri kola Prve lige Crne Gore u šahu. Na čelu tabele izdvojila se ekipa Herceg Novi 1949 koja je jedina zabilježila sve tri pobjede. Oni su u  jednom od derbija savladali bivšeg premijerligaša Rumiju iz Bara. Novljani su najambicioznije prišli takmičenju i svoj standarni sastav su pojačali sa iskusnim internacionalnim majstorom Zoranom Runićem iz Bosne i Hercegovine. Dobre igre pružili su ekipe Rumije, Cetinja i 7.oktobra koji se nalaze na diobi drugog mjesta. Tempo igre iznosi 90 minuta za partiju, uz bonifikaciju od 30 sekundi za svaki odigrani potez Uslovi za igru u multimedijalnoj Sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra  u Podgorici su bili izvanredni. Sudili su Zoran Peruničić i Sreten Đukanović.


Dvije prvoplasirena ekipe prelaze u Premijer ligu a dvije poslednje ekipe se sele u Drugu ligu. 
Na takmičenju učestvuje devet ekipa jer je u poslednjem momentu ekipa ŠK Jedinstvo odustala od učešća. Bjelopoljci su prošle godine igrali u Premijer ligi i ove godine su  bili jedan od glavnih kandidata za povratak u društvo najboljih ali su finansijski razlozi bili prejak protivnik.
Prva liga se inače igra iz tri dijela – tri vikenda.

Sledeći vikend je na programu 27-29. septembra kada će se u Podgorici igrati mečevi četvrtog, petog i šestog. kola.

Poslednja tri kola igraće se od 29.novembra do 1.decembra  a domačin je Mojkovac i ŠK Brkovo.

————————————————–


U prostorijama Šahovskog saveza Crne Gore, u prisustvu predstavnika šahovskih klubova Dijagonale i 7.oktobra, Radmile Milošević i Milivoja Pejovića danas su izvučeni redni brojevi za članove Prve lige.