PRVA CRNOGORSKA LIGA U ŠAHU ZA 2018 – Nikšić i Prosvjeta novi premijerligaši, Ibar i Zora ispali

Završena Prva liga u šahu

Nakon tri vikenda (7-9 septembar, 28-30 septembar i 19-21 oktobar) i devet odigranih kola završena je Prva crnogorska liga u šahu.

Uzbudljivo je bilo u borbi za prva dva mjesta koja vode u najjaču, Premijer ligu, ali i u borbi za opstanak pošto dvije ekipe ispadaju i vraćaju se u Drugu ligu.

Borba za vrh je završena mrtvom trkom: tri ekipe su imale isti broj meče bodova: Nikšić. Prosvjeta i Rumija.  Po dodatnim kriterijuma najstariji crnogorski klub je prvi, Prosvjeta druga a Barani treći.

Nakon godinu dana pauze Nikšić se vraća u Premijer ligu. I po sastavu i prosječnom rejtingu Nikšić je bio izraziti favorit. Kako najavljuju iz kluba koji će uskoro proslaviti stotinu godina postojanja (osnovan 1923) ovim se njihove ambicije ne završavaju.

Prosvjeta je iznenadila sve. Prosvjetari su pokazali ozbiljnost i kompaktnost i za kratko vrijeme od osnivanja postali  stabilan klub sa ozbiljnom ekipom. Ako se uzmu u obzir brojne akcije koje klub organizuje u cilju promocije šaha u osnovnim i srednjim školama dobili smo klub za primjer.

Bivši prvoligaš Rumija nije uspio da se vrati  u Premijer ligu iako je sakupio isti broj meč bodova kao i dvije prvoplasirane ekipe. Ovaj klub je prije par godina imao najperspektivniju ekipu u Crnoj Gori u kojoj su igrali  braća Drašković, Pečurica, Lekić, Kristina Bačić i drugi. Kada bi se oni vratili u matični klub uz Plamenca i iskusne majstore Bar bi opet imao sjajnu ekipu. Grad pod Rumijom to sigurno zaslužuje.

Prema očekivanju u gornjem dijelu tabele našle su se iskusne ekipe Cetinja, Dijagonala i 7.oktobra.

Uzbudljivo je bilo i u borbi za opstanak. Dvije beranske ekipe i ove godine su uspjele da u uzbudljivom finišu  zadrže status prvoligaša. U Drugu ligu su se preselili Ibar i Zora koji su zauzeli deveto i deseto mjesto.

Uslovi za igru u Hotelu Bambis su bili odlični. Ovaj vikend je autorativno sudio međunarodni sudija Zoran Peruničić uz tehničku podršku Milana Radonjića.

Organizator Prve lige, kao i svih drugih zvaničnih takmičenja, je Šahovski savez Crne Gore a pokrovitelj Ministarstvo sporta.

Više podataka o prvenstvu može se naći na sajtu:

http://chess-results.com/tnr376372.aspx?lan=14

 

Boro Miljanić,

Generalni sekretar