PREDSJEDNIK FIDE U POSJETI CRNOJ GORI

Predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov danas je boravio u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Šahovskog saveza Crne Gore. Predsjednika FIDE su dočekali predstavnici ŠSCG i ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko. U sklopu posjete je organizovana konferencija za štampu na Aerodromu Podgorica, radni doručak predsjednika FIDE sa rukovodstvom ŠSCG, kao i sastanci u Upravi za mlade i sport i u Crnogorskom olimpijskom komitetu.
Na konferenciji za štampu predsjednica ŠSCG Angelina Vuković je izrazila zadovoljstvo zbog Iljumžinovljeve posjete, kojom se dodatno pokazuje podrška rukovodstva FIDE našem Šahovskom savezu, posle nedavnih posjeta dvojice potpredsjednika – Borisa Kutina i Alija Nihata Jazićija. Iljumžinov, koji je 17 godina bio predsjednik Kalmikije, je govorio o bogatoj i dugoj šahovskoj tradiciji u našoj zemlji i saopštio da je srećan što vidi da je novo rukovodstvo ŠSCG spremno da uloži maksimalne napore u razvoju šaha u Crnoj Gori i najavio podršku FIDE našem programu “Šah u škole”, kao i mogućnost da se organizacija Omladinskog prvenstva svijeta za 2015. godinu povjeri Šahovskom savezu Crne Gore, o čemu je, kao i drugim mogućim vidovima saradnje, opširnije razgovarano na zajedničkom radnom doručku.
U Upravi za mlade i sport predsjednika FIDE i delegaciju ŠSCG je primio direktor Igor Vušurović, koji je odigrao i partiju šaha sa uglednim gostom. Iljumžinov je bio prijatno iznenađen direktorovim odličnim poznavanjem ruskog jezika. Vušurović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika FIDE i najavio da će Uprava pružiti podršku našem Savezu u započetom procesu reorganizacije, kao i u daljim projektima. Na sastanku je pomenuta i mogućnost da studenti iz Crne Gore dobiju stipendije za studije šaha na Moskovskom univerzitetu.
U posjeti COK-u je sa predsjednikom Dušanom Simonovićem bilo riječi o želji FIDE da se šah uvrsti u porodicu olimpijskih sportova, za šta je naš Olimpijski komitet najavio bezrezervnu podršku. Predsjednik COK-a je takođe najavio podršku našem Savezu i pomenuo zajednički projekat COK-a i ŠSCG kada se Crna Gora 2004. kandidovala za organizaciju šahovske Olimpijade. Svi prisutni su izrazili nadu da će biti još prilika za neke slične zajedničke projekte i planove.
Posjeta predsjednika FIDE je još jedan pozitivni impuls i ohrabrenje našem Šahovskom savezu da nastavi sa dobrim radom i prevaziđe krizu u kojoj se naš šah neko vrijeme nalazio.