PREDSJEDNIK FIDE KIRSAN ILJUMŽINOV U CRNOJ GORI

IMG_0241 IMG_0236 IMG_0233 IMG_0232 IMG_0231PREDSJEDNIK SVJETSKE ŠAHOVSKE FEDERACIJE (FIDE) KIRSAN ILJUMŽINOV POSJETIO CRNU GORU
U subotu, 20.decembra 2014. godine Predsjednik Svjetske šahovske federacije (FIDE) je posjetio Crnu Goru. Sa njim je bio i direktor FIDE Berik Balabaev. Ovo je druga posjeta vodećih ljudi svjetske šahovske federacije Crnog Gori u 2014. godini. U ovogodišnjoj predizbornoj predsjedničkoj kampanji Predsjednik Iljumžinov je obećao da će Crna Gora biti jedna od prvih destinacija koju će posjetiti nakon izbora i održao je obećanje.
Uvažene goste dočekali su predstavnici Šahovskog saveza Crne Gore. Ubrzo zatim održan je sastanak kome je pored šahovskih zvaničnika prisustvovao Savjetnik Predsjednika Vlade za preduzetništvo i strana ulaganja Aleksandar Tičić. Razmatrane su mnoga pitanja vezana za mogućnosti saradnje izmeđe Svjetske šahovske federacije i države Crne Gore odnosno njenog šahovskog saveza. Jedno od pitanja koje je najviše zanimalo vodeće ljude FIDE je implementacija programa šah u škole odnosno šah kao izborni, fakultativni ili obavezni predmet u školskom sistemu. Predsjednik Iljumžinov je naveo primjer Republike Kalmikije koja se nalazi u sastavu Rusije i čiji je on bio dugogodišnji predsjednik. Prije dvadesetak godina uveden je u školski program šah kao obavezan predmet još od prvog razreda osnovne škole. U tom momemtu Kalmikija, republika sa 400 000 stanovnia nije imala nijednog kvalifikovanog šahistu a rezultati koji su postizali njihovi učenici na školskim takmičenjima znanja bili su prosječni. Nakon izvjesnog perioda učenici iz Kalmikije su na takmičenjima znanja iz školskih predmeta postizali daleko bolje rezultate od svojih vršnjaka iz drugih djelova Rusije. Savezno ministarstvo obrazovanja je poslalo komisiju da utvrditi uzroke takvog napretka i zaključak je bio da je za to najviše zaslužno izučavanje šaha od najmanjeg uzrasta. Sada se radi na tome da se primjer iz Kalmikije primjeni na čitavu Rusiju. Nije potrebno isticati da Kalmikija sada ima više velemajstora vrhunske klase.
Druga tema razgovora bila je organizacija velikih šahovskih takmičenja u Crnoj Gori. Zaključeno je da postoji obostrani interes i mogućnost za takav vid saradnje.
Razmatrane su i mogućnosti o zajedničkim investicijama i izgradnji „kuće šaha“, regionalnog centra za ravoj šaha.
Dogovoreno je da obje strane ova pitanja u narednom periodu detaljno elaboriraju i da njihova realizacija budu tema sledećeg sastanka. Predsjednik FIDE je bio veoma zadovoljan spremnošću Crne Gore na saradnju i najavio nove dolaske sa konkretnim predlozima.
Nakon toga je predsjednik FIDE posjetio državni šampionat u šahu, uručio pehare našim najboljim šahistkinjama, dao kratak intervju državnoj televiziji i napustio Crni Goru u ranim popodnevnim časovima.