Pozdrav iz Tarvisia

Očarani pejzažima Gorenjske, možda najljepše od dvanaest slovenačkih regija, ostavljamo iza sebe Kranj, Jesenice, Kranjsku Goru. Atrakcije poput Bleda i Bohinja ostaju, ipak, izvan našeg vidokruga. Stižemo u Tarvisio (5000 stanovnika) svježi i zadovoljni. Elegantno, ugodno putovanje; avionom Podgorica-Ljubljana i zatim taksijem do hotela “Bellavista”. Gradić u provicniji Udine, okružen sa svih strana oštrim vrhovima Alpa, omiljena je destinacija  ljubitelja zimskih sportova. Lijepo izgledaju beskrajne tamne šume. Kuće i hoteli pravljeni su najčešće od drveta tamnosmeđe boje. Privlačne su i uske ulice, tipične za sjever Italije. Tarvisio je  udaljen šest kilometara od Austrije i deset od Slovenije.

Omladinski šampionati  svijeta (do 20 godina) okupili su imresivan sastav. U muškoj konkurenciji nastupa 146 šahista (26 GM i 48 IM). Velika nada crnogorskog šaha Andrej Šuković (2306), koji uskoro očekuje priznav anje titule fide majstora,  na startnoj listi  tek je 97. U konkurenciji djevojaka nastupa 89 učesnica (4 WGM i 24 WIM), aktuelna reprezentativka naše zemlje, Nikolina Koljević je 79. po startnom rejtingu. U Tarvisio su stigli juniori i juniorke iz 64 zemlje, što nije lišeno simbolike.

Prvi utisci o organizaciji Šampionata  nisu ohrabrujući.

Soba koja nam je ponuđena bila je zapanjujuće mala! Borba za bolji tretman sa upornom crnokosom recepcionerkom uspješno je okončana nakon dvadesetak minuta. Nikolina je smještena u prostranom apartmanu sa sedamnaestogodišnjom Slovenkom Monikom Rozman.  

Autobus koji je vozio zainteresovane na otvaranje kasnio je pola sata. Naš hotel je na blagom uzvišenju, izvan gradske jezgre. Dio puta u samom gradu morali smo savladati pješice, ali niko nije znao kojim putem krenuti! Kad smo se popeli spiralnim stepenicama na glavni trg, ugledali smo “Teatro Casa Fella Gioventu”, gdje se otvaranje održavalo. Banuli smo pri samom kraju ceremonije koja je proticala mlako, nezanimljivo.

Narednog jutra iznenadio nas je snijeg; preko noći je palo barem desetak centimetara!

Odlazak na tehničku konferenciju pretvorio se u avanturu. Čekali smo autobus 40 minuta, zatim se gurali u uskom holu teatra još 35, da bi dobili akreditacije. Do glavne sale nismo ni stigli. Vrata su se povremeno otvarala i vidjeli bi glavnog arbitra Nikolopoulosa Panagiotisa, kako predsjedava skupom.  Često je izlazio da upita energičnu Italijanku duge kose kad će se pojaviti autobus za povratak u hotele.  Kasnije govori  da je nestrpljivo iščekivao (uzaludno)  GM Roberta Mogranzinija, jednog od glavnih organizatora, jer mu je u telefonskom razgovoru potvrdio dolazak. I grčki sudija je nemoćno širio ruke, umjesto odgovora na pitanja  šahista i trenera.

Dok smo očekivali dolazak autobusa koji bi nas razvezao u hotele, razgledali smo  dijelove grada i pravili fotografije. Prošetao sam Ulicom Roma i svratio u kafe “Commercio” na kapućino. Pored mog stola   vitrina sa kolačima, parče tiramisua košta 4 eura. Vrativši se na plato ispred crkve posmatram grudvanje dječaka  i njegovog trenera iz daleke Mongolije. Kad dječak baci grudvu u pravcu starijeg gospodina, on pokušava da je uštopa jednim dijelom cipele, kao da je fudbalska lopta. To im je prijalo jer su se neprestano smijali.

 

U našem hotelu smješteni su predstavnici: Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.   

“Mi smo još juče bili zemljaci

poznam ja odmah naše oči iste”

(Đ. Balašević)

 

 

Autobus nas je povezao na partiju u 13:45. Izašli smo  kod  rotonde u centru, ispred hotela “Regina”. Uslijedila je prijatna, desetominutna šetnja po izuzetno čistom vazduhu. Popeli smo se na uzvišenje, pazeći da nas ne iznenadi snijeg koji se obrušavao sa drveća.

Posljednje čekanje  prvog takmičarskog dana dogodilo se u sportskom kompleksu. Sjedili smo ili stajali na tribinama najmanje sat vremena, dok su sudije sređivale salu. Trenerski sastav na Šampionatu je vrlo jak. Peter Leko, Ivan Sokolov, Vladimir Potkin, Mihail Kobalija, Dmitrij  Komarov, koji nakon sedmogodišnjeg rada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sada priprema djecu iz Šri Lanke.  Prvo kolo počelo je sa zakašnjenjem od 25 minuta. Nije bilo ni direktnog prenosa partija.

Sjeo sam na plavu plastičnu stolicu i počeo čitati “Komentare poezije”, Miloša Crnjanskog. I naravno, momentalno zaboravio na sve organizacione probleme, tročasovno čekanje i teškoće zbog snijega. Crnjanski je, boraveći na Rijeci 1913. godine, osjetio da mu postaje vrlo blizak  primorski ambijent.

Dočaravajući kako je nastajala pjesma “Jadranu” piše o kontrastu u načinu života.

“Na igrankama, zimi, u pozorištu na Rijeci, upoznao sam čitav niz Đulija, Ada, Marija, i igrao sam sa njima i “fioretto” na kafanskom stolu. Odlazili smo i u Trst, i bio sam, i u Veneciji, na karnevalu.

Živeo sam ja, na Rijeci, veselo. Ali, malo kasnije dodaje:”Živeo sam i ja na Rijeci, neko vreme, i među proleterima, i gorko. Ostao sam tako bez novca i upoznao život u nadzemaljskoj atmosferi gladi, kao u nekom Hamsunovom romanu”.

Prvo kolo proticalo je u znaku iznenađujućih rezultata, pogotovo u juniorskoj konkurenciji. Čak deset favorita na najvišim pločama nisu opravdali očekivanja. Holandski vele

majstor  Van Foreest Jorden (2616), koji predvodi listu, morao se zadovoljiti remijem protiv IM  Saiyna Zhanata (2374) iz Kazahstana. Činilo se da će bijeli dobiti zanimljivu pješačku završnicu, jer su crni pješaci na f liniji udvojeni. Ivan Sokolov otkriva  kako je detaljna analiza pokazala da crni remizira za jedan tempo.

Izgledalo je da naš predstavnik, sedamnestogodišnji  Andrej,  ima zadovoljavajuću poziciju u jednom ogranku Sicilijanke (Sozinova varijanta), protiv  velemajstora  Tran Tuana Minha (rejting 2538). Bila je to optička varka, dvadesetogodišnji Vijetnamac igrao je vrlo precizno i zabilježio pobjedu crnim figurama. Nikolinina protivnica Tea Gueći  iz Palerma, povremena je italijanska reprezentativka. Šesnaestogodišnja Cetinjanka žrtvovala je pješaka u otvaranju, ali nije ostvarila kompenzaciju. Bijele figure postepeno su pojačavale pritisak na kraljevom krilu i poraz je bio neminovan.

 

 

U drugom kolu drugačija slika i raspoloženje!  Andrej  je dugo pripremao efektan taktički udar (21…d5), nakon čega preuzima inicijativu. Dvanaestogodišnja Kineskinja Song Yuxin, jedna od dvije šahistkinje na juniorskom turniru, nije reagovala najpreciznije, ostajući sa pješakom manje. Naš šampion pokazao je zavidnu tehniku. Slavio je pobjedu u 61. potezu, a partija je završila matom! Nikolina je odigrala veoma dobro bijelim figurama protiv indijske predstavnice Priyanke (2046). Velika je šteta što je propustila dobitak u 25. potezu. Trebalo je odigrati 25. Lg4, umjesto Sf3 i crna ne može izbjeći materijalne gubitke.  Kasnije se pozicija kretala u okviru ravnoteže. Indijka je morala odigrati  precizno cajtnot, jer je  Nikolina aktivirala topa i lovca, zaprijetivši prodorom na daminom krilu. Mislim da je trebala izbjeći izmjenu topova, čime bi “dala šansu” protivnici da eventualno pogriješi. Partija je završena remijem ponavljanjem poteza. Šampionat svijeta je mjesto velikih nada i snova. Neka se Fortuna nasmiješi našoj djeci!    

Milan Draško