Odigran treći kvalifikacioni turnir Festivala šaha Podgorica 2016.

Kvalifikacije u znaku Kalezića
Podgorica 24.10.2016.

festival-sahaHL klub i Šahovski klub “Omladinac-Budućnost” u Podgorici od 07. oktobra do 12. novembra organizuju Festival šaha Podgorica 2016. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore, Lovćen osiguranje, Zavod za školstvo, Nacionalni Biro osiguravača Crne Gore, Kompanija «13. Jul Plantaže», Trans rad, Laridor, Bambus brend, Prisma-korporativne komunikacije itd.

Festival se igra u HL klubu u Podgorici (sjeverna strana Gradskog stadiona u Podgorici), a sastoji se od 5 kvalifikaciona turnira i finalnim na kome će igrati najboljih 20 šahista iz kvalifikacija. Tempo igre na Festivalu je 3 minuta plus bonifikacija 2 sekunde za svaki potez po igraču, po Fide pravilima za brzopotezni šah i svi turniri su rejtingovani.

Treći kvalifikacioni turnir, u veoma jakoj konkurenciji rekordnih 33 igrača, osvojio je Intermajstor Blažo Kalezić, sa 8,5 poena, dok je drugi bio Velemajstor Nikola Đukić sa 7,5, a treći Miloš Pečurica sa 6,5 poena. Grupu igrača sa 6 osvojenih poena od 4-6 mjesta predvodi Intermajstor Predrag Nikač, a slijede Veljko Draganić i Intermajstor Bogdan Podlesnik. Sedmo mjesto je osvojio Dragoljub Abramović, a od 8-15. mjesta sa po 5 poena slijede Fide majstor Sreten Đukanović, Andrej Šuković, Jovan Milović, Mirsad Đoković, Dušan Korać, Milan Radoman, Dario Alivodić, Nebojša Mitrić, Branislav Kadić i Nemanja Vukčević. Kvalifikacione poene za finalni turnir su osvojili još i Dragutin Durutović sa 4,5 osvojena poena, te Igor Vujačić i Savo Vujović sa po 4 poena.    

Turnir je vodio sudija Festivala internacionalni šahovski arbitar Mladen Popović, kome je pomagao klubski sudija Slavko Dedić.

Organizator je raspisao i nagradni fond za Festival od 1.500 eura koji će biti podijeljen na sve turnire, a na finalnom turniru fond je raspoređen u 10 nagrada. Prva nagrada je 250 eura, druga 220, treća 180, četvrta 150, peta110, šesta 80, sedma 50, osma 30, deveta 20 i deseta 10 eura. Pobjedniku će biti uručen i Pehar Festivala, a prva tri nagrađena osvojiće i medalje. Sledeći kvalifikacioni turnir se igra u nedjelju 30. oktobra sa početkom u 11 sati, a organizator je na zahtjev igrača uvrstio u takmičenje još jedan kvalifikacioni turnir koji će se igrati u subotu 5. novembra, dok će se finalni turnir Festivala odigrati 12. novembra.