MONTENEGRO CHESS FESTIVAL – NIKČEVIĆ SAVLADAO ALIVODIĆA

PARTIJE UŽIVO

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

29.02.2021.

28.02.2021.

NIKČEVIĆ SAVLADAO ALIVODIĆA


Velemajstor Nebojša Nikčević vratio se na čelo tabele, nakon pobjede protiv Daria Alivodića. Iskusni velemajstor je u damin indijskoj odbrani precizno odigrao otvaranje i odlučnom igrom iskoristio greške Alivodića koji je krenuo u napad po svaku cijenu. Ovom pobjedom se izjednačio sa Alivodićem, pa nakon 5 kola imaj po 3,5 poena.
Nikšićki derbi između Aleksandra Tomića i Vuka Miletića, pripao je starijem Tomiću, koji je bio vještiji u pozicionom nadmudrivanju, pa je nakon osvajanja figure, rutinski realizovao stečenu prednost.
Crnogorski, a preciznije crmnički derbi između internacionalnog majstora Predraga Nikača i Fide majstora Miloša Pečurice okončan je brzim remijem. Zanimljivo je da crmnički šahisti imaju identičan rejting.
Vladimir Klasan i Marko Jelčić odigrali su zanimljivu partiju, bukvalno do golih kraljeva, pa je remi bio najpravedniji ishod ove partije.
Nikola Kovačević je nastavio sa inspirativnom igrom, ali nažalost opet je nije pretvorio u poen. Iskusni internacionalni majstor Vitomir Arapović se dugo branio i iskoristio nepreciznosti Kovačeviać u topovskoj završnici.
Nakon pet odigranih kola, Nikčević i Alivodić imaju 3,5 poena, dok Klasan, Pečurica i Tomić imaju po 3, internacionalni majstori Arapović i Nikač su polovični.
Turnir ulazi u drugu polovinu, a od sjutra je na programu po jedna partija dnevno. Partije počinju u 15:30h, a možete ih pratiti preko zvaničnog sajta Šahovskog saveza sahcg.me, ili preko sajta chessbomb.
Šesto kolo donosi duel svjetskih prvaka, Vladimira Klasana i Predraga Nikača, kao i kandidata za reprezentaciju Miloša Pečurice i Aleksandra Tomića. Naši omladinci, Alivodić i Miletić će biti na ispitu protiv iskusnih, Arapovića, odnosno Nikčevića. Šesto kolo zaokružuje duel Kovačevića i Jelčića.


ALIVODIĆ SAM NA VRHU


Dario Alivodić je pobjedom protiv Nikole Kovačevića, iskristio poraz Nebojše Nikčevića u partiji sa Aleksandrom Tomićem i osamio se na vrhu tabele prvog turnira u sklopu ”Proljećnog šahvoskg festivala” u organizaciji ŠK Elektroprivreda iz Nikšića i Šahovskog saveza Crne Gore.
U četvrtom kolu Alivodić je prihvatao žrtve Kovačevića, uspješno se odbranio, nakon što je Kovačević pogrešnim redom poteza ispustio dobijenu poziciju i ostvario veliku materijalnu prednost i na taj način zabilježio treću pobjedu u četiri odigrana kola.
Aleksandar Tomić polako ulazi u formu, jutro je savladao velemajstora i prvog nosioca Nebojšu Nikčevića crnim figurama.
U duelu Vuka Miletića i Predraga Nikača viđena je poziciona borba, a Nikšićani su se usaglasili na remi u jednakoj završnici.
Fide majstor iz Bara Miloš Pečurica je dugo koristio svoju prednost u poziciji protiv Marka Jelčića iz Bosne i Hercegovine, koji je svoje šanse propustio u središnjici. Preciznom tehnikom u damskoj zavšnici iskoristio je nepreciznosti protivnika i ostvario drugu pobjedu i priključio se gornjem dijelu tabele.
Duel iskusnih internacionalnih majstora, Vladimira Klasana iz Srbije i Vitomira Arapovića iz Bosne i Hercegovine, pripao je prvaku svijeta za osobe sa oštećenjem sluha, Klasanu, koji je preciznom igrom realizovao svoju prednost u topovskoj završnici.
Danas se igra i peto kole, u kome se sastaju;
Alivodić – Nikčević
Arapović – Kovačević
Jelčić – Klasan
Nikač – Pečurica
Tomić – Miletić

27.02.2021.

ALIVODIĆ I NIKČEVIĆ NA VRHU

Naš talentovani omladinac Dario Alivodić je nakon dvije pobjede u trećem kolu remizirao sa internacionalnim majstorom, Vladimirom Klasanom iz Srbije, nakon obostrano korektne igre u igri daminog pješaka. Alivodić je nakon dvije pobjede, zabilježio prvi remi na turniru.

Nebojša Nikčević je opravdao ulogu favorita protiv Nikole Kovačevića. Iskusni velemajstor je prihvatio, ispostaviće se, nekorektnu žrtvu materijala Kovačevića i uspio da zabilježi drugu pobjedu na turniru i dođe na diobu prvog mjesta.

Nikšićki derbi između Predraga Nikača i Aleksandra Tomića, pripao je iskusnijem, Nikaču. U dinamičnoj poziciji, serijom preciznih poteza iznudio je grešku protivnika i izvanrednom tehnikom zabilježio prvu pobjedu na ovom turniru.

Fide majstor Miloš Pečurica i internacionalni majstor Vitomir Arapović odigrali su zanimljivu partiju u francuskoj odbrani. Kada se očekivala borba, nakon žrtve pješaka Pečurice, protivnici su se saglasili na remi.

Najduže su za tablom ostali Vuk Miletić i Marko Jelčić, a njihova duga borba okončana je remijem.

Na čelu tabele su Alivodić i Nikčević sa 2,5 poena, dok grupa od 6 igrača ima 1,5 poen.

Sjutra su na programu dva kola, a u jutarnjem se sastaju:

Nikčević – Tomić
Miletić – Nikač
Pečurica – Jelčić
Klasan – Arapović
Kovačević – Alivodić

DRUGO KOLO OBILJEŽILI NAŠI OMLADINCI

Drugo kolo prvog turnira u sklopu Proljećnog šahovskog festivala, obilježili su naši omladinci Dario Alivodić i Vuk Miletić.

Dario Alivodić je, sjajnom igrom savladao Fide majstora Miloša Pečuricu, crnim figurama, kaznivši neprepoznatljivo lošu igru Baranina. Alivodić je trenutno jedini sa maksimalanim učinkom na turniru.

Vuk Miletić je priredio prijatno iznenađenje pobjednom protiv internacionalnog majstora Vitomira Arapovića. Vuk je osvojio kvalitet i sjajnom tehnikom uspio da savlada iskusnog protivnika.

Velemajstor Nebojša Nikčević i Predrag Nikač su brzo remizirali, ne želeći da puno rizikuju, dok je Aleksandar Tomić zabilježio pobjedu protiv Marka Jelčića, u partiji gdje je svojim kraljem prešao put od g1 do e8. Paradoksalno je, da je upravo kralj bio najjača figura Tomića i da je njegov bijeg stvorio neodbranjive matne prijetnje, usled kojih je Jelčić predao. Vladimir Klasan je u zanimljivoj partiji iskoristio prednost početnog poteza protiv Nikole Kovačevića.

Popodne je na programu treće kolo, a sastaju se:

Kovačević – Nikčević
Alivodić – Klasan
Arapović – Pečurica
Jelčić – Miletić
Nikač – Tomić

Na slici detalji iz jučerašnjeg duela Alivodić – Miletić

26.02.2021.

U Nikšiću je počeo prvi turnir iz serije “Proljećnog šahovskog festivala” u organizaciji ŠK Elektroprivreda iz Nikšića i Šahovskog saveza Crne Gore. Turnir koji se igra uz poštovanje svih mjera otvorio je član Upravnog odbora ŠK Elektroprivreda, Željko Mijanović.

Prvi turnir je intermajstorski, na kome učestvuju dvojica šahista koji su došli do svetske titule. Internacionalni majstori, naš Predrag Nikač i Vladimir Klasan iz Srbije, prvake svijeta u konkurenciji slijepih i slabovidih, odnosno gluvih i osoba sa oštećenjem sluha. Iskusni velemajstor Nebojša Nikčević je prvi nosilac, a tu je i internacionalni majstor i šahovska legenda iz Bosne i Hercegovine, Vitomir Arapović. Ipak najviše se očekuje od kandidata za našu najbolju reprezentaciju, FIDE majstora Aleksandra Tomića i Miloša Pečurice. Očekuje se i dobra igra naših omladinaca, Vuka Miletića i Daria Alivodića. Listu učesnika zaokružuju Marko Jelčić i Nikola Kovačević.

U prvom kolu, Miloš Pečurica je uspio da kazni riskantnu igru Nikole Kovačevića, pa je osvojio prvi poen na ovom turniru, ujedno njihova partija je prva okončana. Velemajstor Nikčević je sjajnom tehnikom u završnici raznobojnih lovaca savladao Klasana. U partiji Arapović-Tomić igrana je sicilijanska odbrana, Arapović je iskoristio seriju nepreciznih poteza Tomića, pa je na taj način ostvario pobjedu. Iznenađenje predstavlja pobjeda Marka Jelčića, protiv Predraga Nikača, čini se da je Nikač ispustio neke bolje nastavke, u jednakoj poziciji je forsirao, što je šahista iz Mostara iskoristio i zabilježio pobjedu. Najduže su za tablom ostali naši omladinci, Alivodić i Miletić, dugo nadmudrivanje u katalonskoj odbrani pripalo je Alivodiću koji je iskoristio previd Miletića, koji je pred gubitkom materijala predao partiju.

Sudijski posao na turniru obavlja Igor Vujačić.