Konferencija za štampu povodom Amaterskog prvenstva Evrope u šahu

Sa velikim zadovoljstvom Vas obavještavamo da će Nikšić biti domaćin Amaterskog prvenstva Evrope u šahu, koje će se održati u Hotelu Onogošt od 14. do 21. juna 2018. godine. Prvenstvo organizuju Evropska šahovska unija, Šahovski savez Crne Gore  i Opština Nikšić.

Tim povodom će se u Hotelu Onogošt u Nikšiću, održati konferencija za novinare u petak, 8.juna 2018. godine  sa početkom u 11,00 časova.

Amatersko prvenstvo Evrope je relativno mlado takmičenje. Ustanovljeno je 2004 godine i prvenstveno je namjenjeno amaterima i ljubiteljima šaha.  Turnir je podijeljen u 6 kategorija, rejtinga ispod 2300, ispod 2000 i ispod 1700 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Do sada se  prijavilo 165 igrača iz 18 evropskih zemalja. Prošle godine na ovom takmičenju bilo je 108 učesnika.  Više podataka o turniru nalazi se u raspisu koji šaljemo u prilogu.

Ovo takmičenje će doprinijeti razvoju drevne igre u Crnoj Gori a posebno u Nikšiću, obzirom da se prijavio ogroman broj mladih igrača iz Crne Gore. Napore da crnogorski šah i Nikšić predstavimo u najboljem svijetlu prepoznala je Opština Nikšić koja je naša glavna podrška u ovom projektu.

Podsjećamo da je Nikšić šahovski grad. Bliži se sto godina od organizovanog bavljenja drevnom igrom – prvi šahovski klub osnovan je davne 1923 godine. Nikšić je bio domaćin dva super turnira: 1978 i 1983. godine. Na ovom poslednjem  učestvovali su Kasparov, Talj, Petrosjan, Spaski, Gligorić… Ovaj turnir se smatra  jednim od najjačih u istoriji drevne igre ali i istinskim sportskim i kulturnim  događajem po kome je Nikšić prepoznatljiv.

Amatersko prvenstvo Evrope u šahu