ZAVRŠEN EKIPNI KUP – MIMOZA PROCVJETALA U SUTOMORU

MIMOZA PROCVJETALA U SUTOMORU

Kup takmičenja, tradicionalno nose epitete borbenosti i zanimljivosti, a nedavno završeni Kup Crne Gore u šahu je sjajna potvrda tih riječi. Odmaralište Crvenog krsta u Sutomoru je prethodne nedjelje, tačnije, od trećeg do šestog juna, ugostilo četrnaest ekipa, koje su se nadmetale za prestižni trofej.


Nakon pet odigranih kola, po švajcarskom sistemu, prelazni pehar namijenjen pobjedniku Kupa seli se u Tivat. Ekipa tivatske Mimoze, nakon više srebrenih i bronzanih odličja na prehodnim ligama i kupovima, okitila se zlatnim medaljama, peti put u istoriji, a kapiten ekipe Dragan Popadić je našao dobitnu kombinaciju sastavom: Milan Draško, Dušan Lekić, Miloš Vlatković i Momčilo Raičević. Četiri pobjede i jedan neriješen ishod bili su dovoljni da iskusna ekipa osvoji prvo mjesto.
Kako nam je saopštio Dragan Popadić, kapiten ekipe i sinonim šahovskog života u Tivtu, posebnu čar trofeju daj činjenica, da je on osvojen u godini, kada šahovoski klub Mimoza, obilježava značajan jubilej, 70 godina postojanja. Posebnu zahvalnost ŠK Mimoza duguje Opštini Tivat, a očekivanja u daljem periodu su još bolji rezultati, te borba za najviši plasman na predstojećoj Premijer ligi.
Predsjednik Skupštine opštine Tivat, Andrija Petković, posjetio je Kup, a u svojoj izjavi je naveo da je osvajanje Kupa, veliki uspjeh čitavog tivatskog sporta, te da zlatna medalja obavezuje lokalnu upravu da pronađe adekvatne prostorije. Prostorije predstavljaju stvaranje uslova za organizovanje škole, jer pored uspjeha, obaveza kluba je da stvara nove igrače, koji će nastaviti bogatu tradiciju tivatskog šaha.
Velika neizvijesnost je krasila ovo takmičenje, do poslednjeg poteza. Na kraju, srebrenim medaljama su se okitili šahisti Elektroprivrede iz Nikšića. Oni su slavili u tri meča, poraženi su od Mimoze minimalnim rezultatom, a neriješen ishod u poslednjem kolu, u duelu sa ekipom Budućnosti im je bio dovoljan za drugo mjesto. Oslabljeni neigranjem Luke Draškovića, aktuelnog prvaka Crne Gore, Nikšićani su se morali zadovoljiti srebrom, a nasupali su: Marko Krivokapić, Božidar Kisić, Jovan Milović, Boro Miljanić i Vuk Miletić. Nikšićki sastav je nastavio tradiciju osvajanja medalja, nakon što je ta praksa bila prekinuta na prošlogodišnjoj Premijer ligi, kada su se našli na četvrtom mjestu.
Bronza je, zahvaljujući dodatnim kriterijumima pripala ekipi Budućnosti iz Podgorice. Najtrofejniji crnogorski klub, imao je bolje kriterijume od Rudara iz Pljevalja, te ekipe 7. Oktobra iz Podgorice. Budućnost nije uspjela da odbrani titulu iako je bila neporažena na takmičenju, ali je, čak tri meča, odigrala neriješeno. Podsjetimo da je ovo prvo takmičenje na kome je primijenjen sistem bodovanja, po kome su pobjedničke ekipe dobijale tri boda, umjesto dosadašnja dva. Osvajanju bronze Budućnosti, koja je bila prvi favorit po rejtingu, su doprinijeli: Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Predrag Nikač, Andrej Šuković i Mladen Popović.
Vrijedi izdojiti rezultate: Mirsada Đokovića, koji je na drugoj tabli, nastupajući za ŠK 7. Oktobar, osvojio 4,5 poena. Istovjetan rezultat ostvario je talentovani pionir član ŠK Crnogorac sa Cetinja, Milo Pobor, koji je nastavio sa odličnim izdanjima. Rezultati Đokovića i Pobora su najbolji pojedinačni rezultati ovog izdanja Kupa.
Pehare i medalje za tri prvoplasirane ekipe uručio je član UO Šahovskog saveza Crne Gore i počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije, Veselin Drašković, a Sutomore je bilo izvaredan domaćin ovog takmičenja.


Sudijski posao su obavljali Željko Miljanić i Željko Mijanović.


OD DANAS KUP CRNE GORE

Kup Crne Gore počinje danas u Sutomoru i trajaće do nedjelje. Četrnaest ekipa nadmetaće se sa prestižni trofej, a titulu brani ekipa podgoričke Budućnosti.

Iskusna ekipa Budućnosti koju predvode velemajstor Nikola Đukić i internacionalni majstori Blažo Kalezić, Vladimir Pajković i Predrag Nikač predstavlja prvog favorita ovogodišnjeg izdanja najmasovnijeg domaćeg takmičenja.

Konce će pokušati da im pomrse: “vječiti rival” ekipa Elektroprivrede iz Nikšića koju predvodi internacionalni majstor Marko Krivokapić, iskusna ekipa Mimoze iz Tivta, ali i mlada ekipa cetinjskog Crnogorca. Šansu će tražiti i premijerligaši Rudar iz Pljevalja i ekipa ŠK Herceg Novi 1949.

Ekipe sačinjavaju četiri igrača, a po prvi put će se primenjivati novi sistem bodovanja, po kome će se za pobjedu dobijati tri poena, a za neriješen ishod jedan poen.

Sudijski posao obavljaće Željko Miljanić i Željko Mijanović.

Očekuju nas velike i zanimljive borbe. Igraće se pet kola, po švajcarskom sistemu, a organizator tamičenja je Šahovski savez Crne Gore uz pomoć Uprave za sport i mlade.