CRNA GORA DOMAĆIN PRVENSTVA MEDITERANA I EVROPSKOG ŠKOLSKOG KUPA

PRAZNIK ŠAHA U PETROVCU

CRNA GORA DOMAĆIN PRVENSTVA MEDITERANA I EVROPSKOG ŠKOLSKOG KUPA

Šahovski savez Crne Gore nastavlja sa bogatim aktivnostima na međunarodnom planu. Jedanaesto prvenstvo Mediterana počinje u subotu u Petrovcu, a uporedo će se igrati i Evropski školski kup, na kome pravo učešća imaju djeca do 15 godina starosti.

U središtu pažnje ljubitelja drevne igre, biće prvenstvo Mediterana. Listu učesnika predvode dva bivša prvaka Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul, a ukupno se očekuje nastup 140 igrača iz 20 zemalja, od kojih je 26 dama, a njih 74 ima međunarodnu titulu, što obaćava sjajne borbe. Turnir ujedno predstavlja sjajnu promociju, kako šaha, tako i Crne Gore.

Domaća publika će posebno pratiti nastup internacionalnog majstora Luke Draškovića, aktuelnog prvaka države, kome će ovo takmičenje biti generalna proba, za nastup na Svjetskom kupu. Podsjetimo, Drašković će biti prvi predstavnik Crne Gore, u istoriji, na prestižnom takmčenju, koje će biti odžano u ruskom Sočiju.

Ceremonija otvaranja biće održana u petak, sa početkom od 21h, a prvo kolo će biti odigrano u subotu. Oba takmičenja će biti igrana po švajcarskom sistemu, biće igrano devet kola, a ukupan nagradni fond iznosi, sjajnih, 10500 eura. Ljubitelji šaha će moći pratiti najboljih uživo, preko svih svjetskih šahovskih sajtova, obzirom da takmičenje izaziva veliku pažnju, pa će takmičenje posjetiti i predsjednik Evropske šahovske unije (ECU), slavni velemajstor Zurab Azmaparašvili.

Šahovski savez Crne Gore je organizator turnira, a prijatelji turnira su: Uprava za sport i mlade, Opština Budva, hotelska grupa Budvanska Rivijera i Ministarstvo ekonomskog razvoja. Veliku pomoć organizaciji pružila je i Svjetska šahovska federacija (FIDE)

Uprava za sport i mlade
Ministarstvo ekonomskog razvoja CG
Hotelska grupa Budvanska Rivijera
Opština Budva
FIDE – International Chess Federation