Završeno 27. Prvenstvo Crne Gore za mlade

Video sa otvaranja: https://www.youtube.com/watch?v=fUnu2-WLajA

Foto galerije:

Otvaranje i prvi dan: https://collect.wetransfer.com/board/s752naqgjyh693s5r20220429193205/latest

Ostatak: https://collect.wetransfer.com/board/shauoqg8860sbd2ok20220504221800/latest

SVIJETLA BUDUĆNOST CRNOGORSKOG ŠAHA

Aktivnosti Šahovskog saveza Crne Gore posvećene mladima, donijele su konkretne rezultate. Nakon tri kvalifikaciona turnira, na kojima je nastupilo gotovo 400 učesnika, na Cetinju je prethodno pet dana igran finalni turnir koji je okupio 160 učesnika. 

Grandiozno prvenstvo, najmasovnije u istoriji, donijelo je veliki kvalitet i izuzetno zanimljive borbe. Nakon zanimljivih partija i velike borbe, postignuti su sledeći rezultati. 

Djevojčice do 8 godina: 1. Nikolija Ćorsović (Osnovne i srednje škole) 2. Milena Tadić (Mladost) 3. Dunja Radusinović (7. Oktobar)

Dječaci do 8 godina: 1. Jovan Obradović (7. Oktobar) 2. David Pavlović (Budućnost) 3. Rastko Šarić (Dijagonale) 

Djevojčice do 10 godina: 1. Sofija Milović (Elektroprivreda) 2. Dunja Đuranović (7. Oktobar) 3. Antonija Radović (Herceg Novi)

Dječaci do 10 godina: 1. Vuk Đurović (Budućnost) 2. Toman Perić (Budućnost) 3. Andrija Potpara (Osnovne i srednje škole) 

Djevojčice do 12 godina: 1. Neda Šljivić (Osnovne i srednje škole) 2. Teodora Vukčević (Dijagonale) 3. Jana Šćekić (7. Oktobar)

Dječaci do 12 godina: 1. Đorđije Bojović (Osnovne i srednje škole) 2. Đorđe Žižić (Budućnost) 3. Damjan Pešić (Rumija) 

Djevojčice do 14 godina: 1. Katarina Đukić (Budućnost) 2. Nastasija Roganović (Budućnost) 3. Anja Aćimić (Budućnost)

Dječaci do 14 godina: 1. Mihailo Pušara (Herceg Novi) 2. Luka Drašler (Dijagonale) 3. Gorazd Laušević (Osnovne i srednje škole)

Djevojčice do 16 godina: 1. Milena Mosurović (Budućnost) 2. Anastasija Mandić (Elektroprivreda) 3. Jana Katnić (Dijagonale) 

Dječaci do 16 godina: 1. Peko Đurović (Crnogorac) 2. Ljubisav Raonić (Dijagonale) 3. Ognjen Eterović (Elektroprivreda) 

Djevojčice do 18 godina: 1. Mateja Popović (Budućnost) 2. Tara Ivanović (Budućnost) 3. Selena Zindović (Dijagonale) 

Dječaci do 18 godina: 1. Milo Pobor (Crnogorac) 2. Savo Vujović (Crnogorac) 3. Dragoljub Kovačević (Mladost) 

Najbolji na prvenstvu obezbijedili plasman na evropska i svjetska prvenstva, a na njima će nastupati shodno Pravilniku Šahovskog saveza Crne Gore. 

Predsjednik Šahovskog saveza, Jovan Milović nije krio zadovoljstvo: 

Zaista sjajna nagrada za veliki rad i trud koji je tim Šahovskog saveza uložio u ovo takmičenje. Zahvalnost dugujemo i svim klubovima i šahovskim radnicima koji su dodatno motivisali djecu. U narednom periodu, predstoje nam pripreme za organizaciju Evropskog školskog kupa u junu, te Balkanskog prvenstva za mlade koje planiramo u avgustu mjesecu. Najbolji mladi šahisti će zavrijedili posebnu pažnju Saveza i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama napraviti korak naprijed crnogorskog šaha. 

Nagrade najboljim na turniru uručili su legendarni velemajstor Božidar Ivanović, aktuelni prvak Crne Gore velemajstor Nikola Đukić, ženski internacionali majstor i prrdvodnica naše reprezentacije Alekdandra Milović, internacionalni majstori Bogdan Podlesnik i Predrag Nikač, te član Upravnog odbora ŠSCG Veselin Vanja Drašković. 

Pokrovitelj turnira je bila NLB banka koja je najboljima obezbijedila vrijedne poklone. 

Na kraju kada se podvuče crta, nedvosmisleno je konstatovati perspektivu i budućnost crnogorskog šaha koja se krije u mladim nadam koje su na Cetinju bile samo suprostavljene na crno-bijeloj tabli. Druženje i lijepe uspomene, ostaju svim učesnicima, a Šahovskom savezu Crne Gore ostaje obaveza, da nastavi predanim radom da omogućava razvoj novih talenata i zajednički ispiše nove, lijepe, stranice crnogorskog šaha.

SPEKTAKL NA CETINJU

Šah je sve popularniji u Crnoj Gori, a u prilog tome govori šahovsi spektakl koji je danas svečano otvoren u cetinjskom hotelu Grand. 

Gotovo 160 učesnika okupilo se na na 27. Prvenstvu Crne Gore za mlade šahiste koje je danas počelo u Prijestonici. 

Nakon tri kvalifikaciona turnira najbolji su izborili plasman na finalni turnir koji je oborio sve rekorde u crnogorskom šahu. Takmičenje koje je danas počelo, već je upisano zlatnim slovima u bogatu istoriju crnogorskog saha. 

Na svečanom otvaranju učesnike i prisutne pozdravili su: Bogdan Podlesnik, internacionalni majstor koji se obratio u ime NLB banke generalnog sponzora turnira, Jovan Milovic, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, koji su takmičarima pozeljeli sreću i uspješne poteze! Takmičenje je otvorio Miloš Mudreša, zamjenik gradonačelnika Prijestonice, koji je svima pozelio dobrodošlicu ali istakao i namjeru Prijestonice da pomogne razvoj drevne igre.

Svečano otvaranje upotpunio je nastup KUD Njegoš sa Cetinja. 

Takmičenje traje do utorka, a najbolji će steci status mladih reprezentativaca, dok će im Šahovski savez Crne Gore obezbijediti sve potrebne preduslove za dalji napredak. 

Popularizacija drevne igre raduje, a šah se polako vraća u kategoriju najpopularnijih sportova u Crnoj Gori, što obećava nastavak tradicije drevne igre u Crnoj Gori.

NAJAVA

Finalni dio 27. Prvenstva Crne Gore za mlade održati na Cetinju u Hotelu “Grand” od 29. aprila do 5. maja 2022. godine.Rok za prijavu takmičara je 25. april 2022. godine. Prijave vršiti slanjem popunjenog obrasca na email ŠSCG: sahcgregistracija@gmail.comObezbijeđen je smještaj u Hotelu “Grand” po sledećim cijenama:
 – puni pansion za djecu u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama        21 EUR 

– puni pension za odrasle u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama     23 RUR 

doplata za jednokrevetnu sobu                                                          6 EUR

Shodno raspisu za kvalifikacione turnire pravo na besplatan smještaj na finalnom turniru obezbijedili su 16 igrača: 

– Milić Andrija, Elektroprivreda 

– Mihajlović Stefan, Elektroprivreda 

– Kotlaja Janko, Osnovne i srednje škole 

– Laušević Gorazd, Osnovne i srednje škole 

– Jusupov Robert, Herceg Novi 

– Slepčenko Danilo, OŠ “Mirko Srzentić” 

– Kostučenkov Maksim, Herceg Novi 

– Pušara Mihailo, Herceg Novi 

– Đurović Peko, Crnogorac 

– Begović David, 7. Oktobar 

– Đurović Vuk, Budućnost 

– Perić Toman, Budućnost 

– Milović Sofija, Elektroprivreda 

– Žižić Đorđe, Budućnost 

– Vukčević Teodora, OŠ “Štampar Makarije” 

– Drašler Luka, Dijagonale

Napomena:Igrači koji se nisu kvalifikovali ili nisu nastupili na kvalifikacionim turnirima mogu nastupiti na finalnom dijelu uz posebno odobrenje ŠSCG i uplatu takse od 50 EUR.