17. Prvenstvo Evrope za seniore – Ernesto Inarkiev novi prvak Evrope

Đakovica, Kosovo, 12 -23. Maj 2016.

 

ErnestoIkarievRuski šahista Ernesto Inarkiev postao je novi prvak Evrope. On je osvojio 9 poena iz 11 partija i postigao performans od fantastičnih 2882 rejting poena. Postigao je vođstvo od 1 poen ispred najbližih rivala, posle 9 kola, pa je poslednje dvije partije mirno remizirao što mu je bilo dovoljno da osvoji titulu evropskog šampiona. Na startnoj listi bio je 12 favorit po rejtingu. Drugo mjesto osvojio je letonski velemajstor Igor Kovalenko (koji je pobjedio u poslednjem kolu Alekseja Goganova), a treći je gruzijski šahista Baadur Jobava koji je pobjedio poljskog šahistu Radoslawa Wojtaszeka. Na Svjetski kup su se plasirala 23 šahista: 7 ruskih šahista, po 2 poljska, bjeloruska i španska šahista i po jedan letonski, gruzijski, češki, francuski, bugarski, jermenski, bjeloruski, hrvatski, njemački i norveški šahista.
Naš Luka Drašković osvojio je 6 poena i zauzeo 107 mjesto u konkurenciji 254 šahista i 109 velemajstora. Luka je po rejtingu bio 117 nosilac. Na njegovu igru uticala je velika neujednačenost turnira jer je četiri partije igrao sa znatno lošijim protivnicima od kojih dvojica nijesu imala rejting a odmah zatim sa igračima znatno veće snage sa rejtingom oko 2600 (sedam partija).

18.08.2016.

U organizaciji Evropske šahovske unije (ECU) i Šahovskog saveza Kosova u Đakovici se od 12. do 23. maja 2016. godine,  održava 17. Prvenstvo Evrope u šahu. Na turniru učestvuje  245 šahista, među kojima i 109 velemajstora, iz 39 zemalja.

Na šampionatu nastupa i naš naperspektivniji šahista, internacionalni majstor Luka Drašković, koji nakon šest kola tri I po poena. U sedmom kolu Luka  sa islandskim velemajstorom  Hedinnom Steingrimssonom (2574).

Na Prvenstvu Evrope Crne Gore ima još jednog predstavnika. Organizatori su pozvali, jednog od naših najboljih sudija, Igora Vujačića, da bude jedan od arbitara.

Na turniru trenutno vodi najbolji hrvatski šahista Ivan Šarić sa 5,5 poena.

 

http://eicc2016.com/