DRUGO EVROPSKO ŠKOLSKO OTVORENO PRVENSTVO PUTEM INTERNETA Za školske timove uzrasta do 11 I 17 godine

SECOND EUROPEANSCHOOL TEAMCHESS OPEN INTERNET CHAMPIONSHIPS 2018

For school chess teams in age categories U11 and U 17

Prošle srijede (21. novembar 2018.) završeno je Drugo školsko ekipno prvenstvo Evrope u šahu preko interneta. Na program je bilo takmičenje za uzrast do 17 godina na kome je učestvovalo 13 ekipa iz Njemačke, Rumunije, Rusije, Crne Gore, Izraela, Moldavije i Slovačke. Turnir je igran u sedam kola po švajcarskom sistemu sa tempom igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od 3 sekunde za svaki odigrani potez. Pobjedila je Druga gimnazija iz Sant Peterburga (Rusija) sa 19 bodova. Isti broj bodova ali slabije dodatne kriterijume  imala je ekipa Oktoih iz Crne Gore. Treće mjesto osvojila je ekipa Njegoš iz Crne Gore sa 18 bodova. Naša treća ekipa osvojila je peto mjesto.

Ovo takmičenje organizovala je Evropska šahovska unija  u saradnji sa Međunarodnim školskim šahovskim savezom. Šahovski savez Crne Gore je i ove godine podržao ovu odličnu ideju i uz pomoć Univerziteta Crne Gore  organizovao učešće naših ekipa.

Takmičenje je održano na platforni sajta www.chesskingweb

Podgorica, 14.novembar 2018.

Evropska šahovska unija  je u saradnji sa Međunarodnim školskim šahovskim savezom organizovala  Drugo školsko ekipno prvenstvo Evrope u šahu preko interneta. Šahovski savez Crne Gore je i ove godine podržao ovu odličnu ideju i uz pomoć Univerziteta Crne Gore  organizovao učešće dvije naše ekipe: OŠ ,,Štampar Makarije” i a OŠ ,, Marko Miljanov”.

U konkurenciji ekipa iz više evropskih zemalja OŠ,,Štampar Makarije” je zauzela peto mjesto, dok je ekipa OŠ ,,Marko Miljanov” zauzela deveto mjesto.

Takmičenje se odvijalo u danu kada je najveći dio Podgorice ostao bez električne energije ali zahvaljujući pomoći osoblja rektorata djeca su mogla da uživaju do kraja u nadmetanju sa vršnjacima iz drugih zemalja. Bilo je interesantno gledati napore naših osnovaca kako se u ovakvim uslovima bore sa svojim protivnicima.

 

Šahovski savez Crne Gore duguje veliku zahvalnost Univerzitetu Crne Gore koji je za ovu akciju ustupio divnu kompjutersku učionicu sa odličnim internetom i kvaliternim kompjuterima i nesebičnu stručnu pomoć.

Sledeće srijede je na program takmičenje u konkurenciji do 17. godina.