Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore za žene – Titula Nikoline Koljević

UŽIVO PARTIJE


Nikolina Koljević uspjela je da odbrani titulu na Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore u šahu, koje je bilo neizvjesno po poslednjeg poteza.

Standardna reprezentativka Crne Gore, u sedam kola, ostvarila je četiri pobjede i tri remija, te sa 5,5 poena došla do cilja. Isti skor imala je i čelna tabla naše reprezentacije, Aleksandra Milović, ali dodatni kriterijumi bili su na strani Koljevićeve.

U međusobnom duelu naših reprezentativki, viđena je borbena partija, a nakon propuštenih šansi Aleksandra Milović se morala zadovoljiti remijem, pa je Nikolina Koljević na kraju odbranila titulu.

Treće mjesto osvojila je naša najmlađa reprezentativka Milena Mosurović, koja je u poslednjem kolu u direktnom duelu savladala Kristinu Bačić, nakon velike greške Kristine Bačić u remi završnici. Zanimljivo je istaći da su prvih pet mjesta zauzele naše reprezentativke, obzirom da je Mateja Popović bila peta.

Nagrade najboljima je uručio Boro Miljanić, sekretar Šahovskog saveza Crne Gore. Sudijski posao obavljao je Igor Vujačić.

Konačan plasman: 1. Koljević 5,5 2. Milović 5,5 3. Mosurović 4,5 4. Bačić 4,5 5. Popović 4,5 6. Vešović 4 7. Ivanović 3,5 8. Maraš 2 9. Aćimić 1 10. Đuranović 0.

Najava

Najbolje crnogorske šahistkinje u četvrtak započinju borbe na Prvenstvu Crne Gore za žene, koje će biti održano u Podgorici. 

Pravo nastupa imaju sve šahistkinje registrovane kod Šahovskog saveza, a listu učesnika predvode naše reprezentativke koje su ove godine nastupile na šahovskoj Olimpijadi u indijskom Čenaju. 

Titulu će braniti Nikolina Koljević, koja će u slučaju odbrane titule, osvojiti treći pobjednički pehar najprestižnijeg takmičenja u konkurenciji dama. Glavni konkurent biće joj Aleksandra Milović, predvodnica našeg nacionalnog tima koja u svojim vitrinama ima dvocifren broj trofeja. Očekivati je da se glavna borba vodi između njih dvije, a svoju šansu će svakako tražiti i Kristina Bačić, te Mateja Popović i Milena Mosurović koje su debitovale u najboljem nacionalnom timu u Indiji. 

Očekuje nas izuzetno zanimljiv šampionat, a dame će se nadmetati u Diplomatskoj kuli Kapital Plaza centra, poprištu brojinih istinskih šahovskih praznika u prethodnom periodu.

Nadamo se da će priliku da se nadmeću u izuzetnim uslovima i u jakoj konkurenciji iskoristiti i najmlađe šahistkinje koje su u prethodnom periodu obilježile brojne kadetske turnire koji su organizovani u Crnoj Gori. Za turnir je prijavljeno deset učesnica. 

Turnir traje do utorka, šestog decembra kada ćemo saznati ime pobjednice Prvenstva Crne Gore za žene.