Završena Prva crnogorska liga

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

27.09.

Novi premijerligaši postale ekipe Mladosti iz Nikšića i Omladinca Budućnosti iz Podgorice

Prva crnogorska liga u šahu odigrana je prethodna dva vikenda na Cetinju. Epilog najinteresantnije lige u prethodnih nekoliko godina je da su novi premijerligaši postale ekipe Mladosti iz Nikšića i Omladinca Budućnosti iz Podgorice. Iz lige su ispale ekipe Zore iz Podgorice i Gambita iz Berana.

Ekipa Mladosti će opet nastupati u Premijer ligi nakon ispadanja 2018. godine, dok je Omladinac Budućnost takođe povratnik u društvo najboljih koje je napustio godinu nakon Mladosti.

Mladost je zasluženo došla do prvog mjesta, spoj iskusnih igrača, osnažen podrškom igrača koji su ponikli u klupskoj školi šaha, pokazao se kao dobitna kombinacija. Mladost je slavila u sedam mečeva, dva meča je odigrala neriješeno, pa je zasluženo i ubedljivo prva prošla kroz cilj sa osvojena 23 boda. Kapiten ekipe Bojan Prijović je bio izuzetno zadovoljan nastupom, posebno ističući činjenicu da su mladi igrači na pravi način iskoristili svoju šansu.

“Velika konkurencija je bila motiv više, a velika nagrada će biti i nastup u Premijer ligi, gdje će se klub dominantno oslanjati na sopstvene snage. Pokušaćemo da ponovimo dobre igre i rezultate, kao u nekim prethodnim nastupima naše ekipe u elitnom rangu.”

Za ekipu Mladosti su nastupali: Vuk Miletić, Dalibor Šćepanović, Mitar Šaranović, Ivan Zečević, Bojan Prijović, Đorđe Anđelić, Dragoljub Kovačević, Božidar Janjušević i Nikola Perišić.

Srebrene medalje, a zahvaljujući većem broju poena, u odnosu na ekipu Dijagonala, plasman u Premijer ligu, izborili su šahisti Omladinca Budućnosti iz Podgorice. Klub koji je osnovan kao podmladak Budućnosti, predstavlja lijep primjer svim sportskim kolektivima. Nekadašnje šahovske nade u omladinskim danima, a danas uspješni i obrazovani mladi ljudi i nadolazeći igrači iz škole šaha Budućnosti, obezbijedili su Omladincu povratak u elitni rang, u kome će cilj biti opstanak u ligi.

Za Omladinac su nastupali: Dario Alivodić, Nemanja Vukčević, Jovan Jovančević, Uroš Rašović, Milan Radonjić, Slaven Živković, Mateja Popović i Tara Ivanović.

Treće mjesto je pripalo ekipi Dijagonala, a nijansa je nedostajala da ekipa Radmile Milošević napravi istorijski uspeh i plasira se u Premijer ligu, oslabljena ekipa Dijagonala, koji su predvodili talentovani pioniri Savo Vujović i Peko Đurović, drugog vikenda je pružila nešto slabije partije, pa je takmičenje završila na trećem mjestu.

Ekipe Omladinca Budućnosti i Dijagonala su osvojile po 18 bodova, dok su četvrtoplasirana ekipa Dame iz Budve i petoplasirane ekipa 7. Oktobra iz Podgorice osvojile 15 bodova. Zanimljivo je istaći da je Dama imala najbolju prvu tablu, obzirom da su Nikola Radovanović i Miloš Krstić, oba iz Srbije, osvojili sedam poena u osam odigranih partija.

Na šestom mjestu sa 14 osvojenih bodova takmičenje je završila ekipa Cetinja, koja je važila za jednog od najvećih favorita takmičenja.

Veliki uspjeh u debitantskoj sezoni ostvarila je ekipa An Pasana iz Kolašina, koja je sa 11 bodova obezbijedila opstanak i društvu najboljih, a u ligi je ostala i ekipa Rumije iz Bara sa 10 osvojenih bodova, koji su joj bili dovoljni za osmi mjesto.

Dobra igra prvaka svijeta za slabovide i slijepe šahiste, Predraga Nikača, nije bila dovoljna šahistima Zore u borbi za opstanak. Šahisti Zore osvojili su tri boda, a na desetom mjestu, bez bodova, takmičenje je završila ekipa Gambita iz Berana koja nije nastupala drugog vikenda takmičenja.

Odigravanjem Prve lige, Šahovski savez Crne Gore zaokružio je ekipni takmičarski kalendar za 2021. godinu.

18.09.