Evropski klupski kup – Veoma zanimljivo 5 kolo

Peto kolo Kupa šampiona je donijelo izuzetno zanimljive partije i direktne duele ekipa koje su povele trku nakon četiri kola.

U muškoj konkurenciji najviše pažnje privukao je meč između, najvećeg iznenađenja turnira, azerbejdžanske ekipe Vugar Gashimov i ekipe Padove. Pobjede bivšeg izazivača za svjetku krunu Leka, veterana Adamsa i bivšeg prvaka Evrope, Hrvata, Šarića, bile su dovoljne, da italijanska ekipa nekon pet kola zadrži maksimalan učinak. Prošlogodišnji šampion Medny Vsadnik iz Rusije podijelio je bodove za predstavnicima Ukrajine, pa se ove dvije ekipe nalaze na diobi drugog mjesta i svoju šansu će tražiti u direktnim duelima sa Padovom. Prvi favorit po rejtingu, skopski Alkaloid, nakon jučerašnjeg poraza, pokazao je moć protiv ekipe Ciriha i trijumfovao sa maksimalnih 6-0. Makedonsku ekipu predvodio je Šahrijar Mamđarov, najveća zvijezda turnira i trenutno osmi igrač svijeta. Na pobjednički kolosjek vratile su se i ruske ekipe Molodezke, Moskow chess teama i Primorsky District, pa su se tako vratile u krug favorita za najveći plasman na ovom prestižnom takmičenju. Pored pomenutih ekipa, konkurenciju će sačinjavati i norveška Valerenga, klub aktualnog prvaka svijeta, Magnusa Karlsena. Mada oslabljena njegovim neigranjem, ekipa se nalazi u samom vrhu nakon pobjede protiv iskusne ekipe Slovena iz Rume i češki Novy Bor koji je minimalno savladao Genk.

Mladi crnogorski igrači su priredili publici još jedno prijatno iznanađenje.  Zahvaljujući pobjedam inspirisanog Aleksandra Tomića i najmlađih: Sava Vujovića u prelijepoj partiji i Peka Đurovića na šestoj tabli, mladost crnogorskog šaha je uz remije Luke Draškovića na prvoj i Danila Pobora na trećoj tabli, uknjižila sa konačnih 4-2, još jedan trijumf. Posebno treba pohvaliti mladog Sava Vujovića koji je neporažen u pet kola i trinaestogodišnjeg Peka Đurovića, bisera crnogorskog šaha. Jovo Batrićević je sjajno ukomponovao ekipu koja je pobrala sve simpatije na ovom prestižnom takmičenju. Budućnost je pokazala svoju snagu sa ubjedljivih 5-1 protiv danskog Bronskoja. Sigurni su bili naš šampion Đukić kao i mladi Darko Šuković i Marko Vučković. Kalezić i Andrej Šuković su remizirali, dok je konačan rezultat postavio pobjedom u debiju, na ovom takmičenju, prvak svijeta za slabovide, Predrag Nikač. Šahisti Rudara su poraženi od belgijskog Gambita.

U konkurenciji dama, gruzijska Nona je nakon 2-2 u prvom kolu, zaigrala u najboljoj formi. Ekipa sastavljena od reprezentativki Gruzije savladala je ekipu Monaka, prošlogodišnjeg šampiona sa 3-1. Prvi favorit po rejtingu ekipa Kijeva koju predvode sestre Muzičuk. Sjutrašnji duel ove dvije ekipe vjerovatno će odlučiti ko će iz Ulcinja otići sa laskavom titulom. Šansu za visok plasman u preostala dva kola tražiće i šahistkinje Oldara iz Azerbejdžana, češkog Novog Bora i ruske Ugre.

Naše dame, oslabljene neigranjem Aleksandre Milović, nijesu mogle više od časnog poraza protiv izraelskog Rišona. Remizirale su Jovana Vojinović i ovogodišnja seniorska prvakinja Nikolina Koljević na prve dvije table.

Sjutra je na programu šesto kolo, koje će još više, suziti krug pretendenata za visok plasman. Podsjetimo da je 35. Kup šampiona za muškarce odžava se u Ulcinju u hotelskom kopleksu Holiday Villages, članu Karisma hotelske grupe.