DAME NA POTEZU

Evropska šahovska unija i njen predsjednik, proslavljeni gruzijski velemajstor, gospodin Zurab Azmaparašvili, ukazali su čast, dodjelom organizacije Kupa šampiona za 2019. godinu, Šahovskom savezu Crne Gore.

Organizacija ovog događaja je bila velika obaveza, koju su jasno prepoznali i na pravi način podržali: Vlada Crne Gore, na čelu sa gospodinom Duškom Markovićem, Ministar vanjskih poslova Crne Gore, gospodin Srđa Darmanović, koji je otvorio turnir, a ujedno i nastupio na turniru, rukovodstvo Opštine Ulcinj, na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Ljorom Nrekićem, njegov tim je učinio sve da bi se šahovska elita osjećala ugodno u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Veliku zahvalnost zaslužuje i Fond za zaštitu depozita, na čijem čelu je član Upravnog odbora našeg saveza, Predrag Marković. Društvenu odgovornost i zavidnu pomoć su pokazale kompanija Čelebić i CEDIS. Institucionalna pomoć pomenutih, zablistala je u punom sjaju, predanim radom Šahovskog saveza Crne Gore, odnosno agilnim angažovanjem svih članova Upravnog odbora Šahovskog saveza, predvođenih, u prvom redu predsjednikom Jovanom Milovićem i Veselinom Vanjom Draškovićem.

Kao neko ko je radio medijske izvještaje samog šampionata i neko ko je svakodnevno bio prisutan u Ulcinju, koristim priliku da se zahvalim svim medijima koji su prepoznali na adekvatan način veličinu ovog takmičenja, u prvom redu, ekipi Javnog servisa RTCG, sa Srđom Dragovićem, kao i novinarima Pobjede, odnosno Dana, Branu Kadiću i Zoranu Nikoliće, inače prijateljima, šahistima. Takođe se zahvaljujem i svim pomenutim ljudima i organizacijama, jer znam koliko je ova zahvalnost za pruženu pomoć i odrađeni posao iskrena. Daleko od pamfletske, a o tome najbolje govore rezultati.
Ugostili smo 524 takmičara iz 48 zemalja, tačnije, rekordnih 66 muških klubova sa 457 takmičara i 14 ženskih ekipa, sa 67 pripradnica nježnijeg pola. Podatak za istoriju, podatak rekorda. Izuzetna snaga igrača, po startnom rejtingu, naš najbolji igrač Nikola Đukić se nalazio 91. mjestu.
Smatram neumjesnim da, sve osim fakata, pišem u prvom licu. Zato se nadam da će najbolju sliku o ovom velikom sportskom događaju, na najbolji način prenijeti, utisci samih učesnika. Bonton naleže da dame imaju prednost, pa:

Čelna tabla reprezentacije Rumunije, Irina Bulmaga, koja je na ovom šampionatu nastupala za češku ekipu Novog Bora, koji se prvi put takmičio u ženskoj konkurenciji, došla je u Crnu Goru nakon 11 godina, tačnije nakon Evropskog šampionata za mlade, koji je održan u Herceg Novom 2008. godine. Njena ekipa je završila na šestom mjestu, stepenicu iznad mjesta, koje je zauzimala po prosječnom rejtingu. Irina mi je u srdačnom razgovoru saopštila da je uz malo sreće, ekipni rezultat mogao biti i bolji, ali da je za prvi nastup ekipe, sasvim zadovoljna. Prijatne Irina, koja je rođendan proslavila u Ulcinju, mi je rekla, da je stekla utisak, da su svi ljudi u organizaciji pružili svoj maksimum da bi na najbolji način dočekali šahovsku eliti.

Kapitenka jedne ruske ekipe, Dina Belenkaja, izrazila je veliko zadovoljstvo i iznijela pohvale za organizaciju turnira u Ulcinju. Dina je, kao i Irina, izjavila da će sa zadovoljstvom doći opet u Crnu Goru, a isti stav je iznijela i njena sunarodnica Olga Girja. Reprezentativka Rusije, bila je izuzetno raspoložena za razgovor, pa je dio impresija saopštila i pred kamerom RTCG-a.

Izuzetno simpatična i prijatna Olga je pojedinačno skupila najviše poena u ženskoj konkurenciji, 5 pobjeda i po jedan remi i poraz, donijeli su joj novih 8 poena rejtinga. Olga smatra da je jedan veoma bitan korak u razvoju šaha, šah u školama, što našem savezu može biti samo podstrek, za razvoj pomenutog projekta.
Nakon ceremonije zatvaranja obavio sam razgovore sa delegacijom pobjednika, ekipom gruzijske None. Raspoloženje izuzetno prijatnih gostiju: predsjenika kluba Georgija Čanturiju, kapitenku Mariku Japarize i najuspješniju igračicu Nino Baciašvili, ni vjetar nije mogao poremetiti.

Podsjetimo se, da je Nona, nakon dva neriješena rezultata u prva dva kola zaigrala u najboljem stilu i pobjedama protiv direktnih konkurenata, ekipa Monaka i Kijeva, prigrabila laskavu titulu. Nakon pehara iz 2014, 2015, 2017, Nona se u Gruziju iz Ulcinja vraća sa pobjedničkim peharom. 2016 i 2018. godine, Nona se morala zadovoljiti srebrom. Tradicija ženskog šaha u Gruziji je ogromna, pa su je moji sagovornici sa ponosom istakli. Nino Baciašvili, zahvalila se na čestitkama, a zatim je izrazila zadovoljstvo organizacijom samog šampionata. Kapitenka ekipe, veoma prijatna Marika, našalila se da je kiša, podstakla njene izabranice da nakon dva kola krenu sa najboljom igrom. Gotovo u jedan glas, dvije dame i Georgi, predsjednik kluba, prokomentarisali su prirodne ljepote Crne Gore, a ja sam im ispričao legendu o boravku Miguela Servantesa u Ulcinju. Nadam se da će ova zaista prijatna ekipa u budućnosti biti naš gost i da ćemo napraviti neki modalitet saradnje sa ovom gruzijskom ekipom koja suvereno vlada, evropskom, ženskom, šahovskom scenom.

Prije intervjua sa gruzijskom delegacijom, tokom ceremonije zatvaranja, dogovorio sam razgovor sa legendarnom Piom Kremling. Šveđanka je, jedna od prvih dama, koja je stala rame uz rame sa muškarcima. Jedna od najčuvenijih šahistkinja, koja je mjesto broj jedan na rejting listi, među damama, zavrijedila, 1984. godine, kao dvadesetjednogodišnjakinja, nažalost se spletom okolnosti nikad nije okitila svjetskom titulom. Kako je razgovor sa prijatnom delegacijom None, potrajao malo više, kad se završio, nijesam vidio Piu. U sledećem trenutnku, legendarna Šveđanka se pojavila, rukovali smo se i započeli razgovor, evociranjem uspomena na uspjeha Podgorice. Ženske ekipe koja se okitila laskavom titulom prvaka Evrope 2003. godina, a koju je Pia kao kapiten i čelna tabla predvodila 2006. i 2007. godine. Na moju opasku da je jedna od legendi klasičnog šaha, srdačno se zahvalila i razgovor smo nastavili na bazi paralele između klasičnog i modernog šaha. Izuzetno vrijedan razgovor sa legendarnom i nadasve prijatnom šahistkinjom.

Naše dame su igrale mnogo bolje od postignutih rezultate. Oscilacije u igrama, mladih Tijane Rakić, Nikoline Koljević i Nevene Radošević, neprepoznatljivost Jovane Raport, ex Vojinović, kao i dobra igra Aleksandre Milović, zbirno su bile nedovoljne za bolji plasman. Naše mlade igračice, treba da uče iz ovog iskustva, tako što će im ono biti motiv za naredna takmičenja. Jovanin forma nije bila na nivou, ali njeno znanje i snaga su neosporni, nego kad jedna stvar ne krene kako treba, ne idu ni ostale. Svojim nastupom zadovoljna može biti, prva dama našeg šaha, Aleksandra Milović.

Dosta dama se u Ulcinju oprobalo u ulozi sudije. Jedna od njih je bila i Lena Miladinović iz Srbije, koja je van sale za igru, prisutne oduševila, kako vokalnim, tako i fudbalskim vještinama. Vatreno sudijsko krštenje na međunarodnoj sceni, Lena će pamtiti, kako kaže po trudu organizatora da ovo iskustvo učine nezaboravnim, za sve učesnike.