Borbe na šahovskom Kupu šampiona u Ulcinju ušle su u sami finiš

UŽIVO PARTIJE I KOMENTARE PARTIJA PRATITE SA OVOG LINKA >>>

PRESS CLIPPING >>>

Zvanična stranica prvenstva: www.sahcg.me/euclubcup

Slike pogledajte na ovom linku


Ekipa italijanske Padove, zahvaljujući pobjedama Mađara Leka i engleskog velemajstora Džonsa, osamila se na vrhu tabele sa dva boda više od prvih pratilaca. Pobjedom protiv prošlogodišnjeg šampiona, ekipe Mednog Vsadnika iz Rusije, potvrdili su da se naleze u sjajnoj formi. Italijanskoj ekipi u poslednjem kolu biće dovoljan neriješen rezultat za titulu prvaka Evrope, dok je prošlogodišnji osvajač laskave titule, ovim porazom izgubio šansu da odbrani titulu. Na putu Padove prema evropskom klupskom tronu, nalazi se skopski Alkaloid koji je se 5-1 savladao ukrajinsku ekipu. U prelijepoj partiji na prvoj ploči, ne brojeći materijal, prva zvijezda turnira, Mameđarov je na kapitulaciju primorao bivšeg prvaka svijeta Ruslana Ponomarjeva. U ruskom derbiju  ekipa Primorskog Districta je neočekivano visoko, sa 5-1 savladala Molodežku, dok je još jedan predstavnik Rusije, ekipa Moskow chess team-a savladala norvešku Valerengu i na svoj konto upisala 10 bodova, dovoljnih za diobu drugog mjesta, sa Alkaloidom i pobjednikom ruskog derbija. Poslednje kolo na diobi drugog mjesta čeka i češka ekipa Novog Bora, koja je zahvaljujući Viditu i Navari sa 4-2 savladala najprijatnije iznenađenje turnira, azerbejdžansku ekipu Vugar Gashimov, koja novi ime po, proslavljenom i prerano preminulom, azerbejdžanskom šahisti.

Crnogorac sa Cetinje je visoko poražen od ekipe Riehen Schachgesellschaft, u meču čije partije ne svjedoče postavljenom rezultatu. Vrijedno je istaći remi, našeg reprezentativca Luke Draškovića, koji igra bez poraza na prvoj ploči. Mlade crnogorske šahiste savladalo je neuporedivo veće iskustvo protivnika u pozicijama koje su mnogo obećavale. Budućnost je minimalno slavila, zahvaljujući pobjedana Đukića, Nikača i Vučkovića, uz remi Kalezića. Dok je treći crnogorski predstavnik Rudar podijelio bodove, zahvaljujući pobjedama Rajkovića i Bujišića i remijima Raičevića i Krstonijevića.

U konkurenciji dama, gruzijska Nona se nalazi na korak od laskave titule. Pobjedom protiv direktnog konkurenta, prvog favorita po rejtingu, ekipe Kijeva, standardne reprezentativke Gruzije ulaze u poslednje kolo kao najveći favoriti za prestižnu titulu. Blistale su Baciašvili i Kotenašvili. U drugom derbiju kola, prošlogodišnji prvak, ekipa Monaka, morala se zadovoljiti remijem sa azerbejdžanskim Odlarom, dok je ruska Ugra pobjedom protiv Novog Bora uskočila u trku za najveći plasman.

Naše šahistkinje, koje su i danas nastupile bez Aleksandre Milović, sa 3-1 su poražene od skopskog Gambita. Remiji Jovane Vojinović, supruge predvodnika vodeće Padove u muškoj konkurenciji, Ričarda Raporta i Tijane Rakić nijesu bili dovoljni da naše dame izbore povoljniji rezultat.

Sjutra, od 15h je na programu poslednje kolo koje će staviti tačku na ovogodišnji Kup šampiona, rekordan u brojnim segmentima, a koji se održava u Ulcinju. Partije uz komentare legendarnog Ivana Sokolova možete pratiti na sajtu saveza sahcg.me.