Završen ekipni kup Crne Gore u šahu – BUDUĆNOST ODBRANILA PEHAR

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

http://www.antenam.net/sport/ostalo/133718-ekipni-kup-buducnost-odbranila-titulu

https://www.aktuelno.me/sport/sah-buducnost-odbranila-titulu/

https://m.cdm.me/sport/ostali-sportovi/buducnost-odbranila-titulu-2/

https://montenegroclick.me/buducnost-odbranila-titulu/

Bar, Hotel Sidro, 19-22.09.2019.

Prelazni pehar namjenjen  pobjedniku Ekipnog kupa Crne Gore u šahu još jednu godinu krasiće vitrine ŠK Budućnost. Podgoričani su odbranili titulu a njima je pripao i pehar koji se dodjeljuje pobjedniku u trajno vlasništo.

Podgoričani su četiri meča pobjedili, jedan igrali neriješeno i sa dva meč boda prednosti sasvim zasluženo trijumfovali. Interesantno je da su sva četiri igrača pobjedničke ekipe (Đukić, Kalezić, Pajkovič i Nikač) osvojila po 4 poena. Na diobi drugog mjesta našli su se Rudar iz Pljevalja i aktuelni šampion države Crnogorac sa Cetinje koji je nastupio u podmlađenom sastavu. Po dodatnim kriterijumima Pljevljaci  su bili drugi a Cetinjani treći. Rudar je, uz Budućnost, jedina ekipa koja nije izgubila nijedan meč.

Od ove godine opet se primjenjuje sistem igranja na jednom mjestu. U poslednjem periodu primjenjivao se klasičan kup sistemu na ispadanje. Na kupu je učestvovalo 12 ekipa, 5 kola po švajcarskom sistemu. Igralo se na 4 table a glavni kriterijum su bili meč bodovi.  Igrao se u lijepoj konferencijskoj sali uprave Luke Bar. Sudije su bile Zoran Peruničić i Mladen Popović.

Ekipni kup se igrao  pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih i Opštine Bar a sjajni domaćinu bili su Luka Bar i Hotel Sidro. Kup je otvorio Jusuf Kalamperović, član Upravnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) i pripadnik legendarne generacije barskih šahista (Dr Ljubo Živković, Makism Lutovac, Momo Vuković, Dragljub  Zečević, Vlado Lukšić, Jusuf Kalamperović). Vlado Lukšič je  uručio pehare i medalje najboljima a takmičenje je zatvorio  predsjednik ŠSCG Jovan Milović. Predsjednik saveza se pokazao i kao odličan šahista i predvodeći Elektroprivredu savladao talentovanog  Ćirovića i  remizirao sa Đukićem u izuzetno  uzbudljivoj partiji.